Po odlivu mozgova BiH na TREĆEM MJESTU u svijetu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Po odlivu mozgova BiH na TREĆEM MJESTU u svijetu

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu u svijetu po pitanju iseljavanja i odliva mozgova, pokazali su podaci na infografici koju je objavio časopis The Economist.

Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.⁠

Ispred BiH se nalaze samo Venecuela i Haiti, dok su iza Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Usporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, i Sjevernom Makedonijom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina.
Iz The Econimista upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Priznavanje, a ne rješavanje problema odlaska stanovništva i smanjivanja radne snage, glavni su izazovi s kojima je BiH trenutno suočena.

Vlasti u BiH su u tokom 2019. godini podržale izvještaj, predstavljen kao dio Strategije za saradnju s iseljenicima koji je naveo podatke za 2017. godinu, prema kojem najmanje dva miliona ljudi porijeklom iz BIH trenutno živi van granica države, prenosi Klix.

Klix.ba

Danas objavljeno

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Dodik: Na sjednici Predsjedništva bio sam protiv svih tačaka dnevnog reda

M.

U FBiH 182 novozaraženih

M.

Ostavite komentar