Po nalogu Svjetske banke i MMF-a, IRB ide pod nadzor Agencije za bankarstvo Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Po nalogu Svjetske banke i MMF-a, IRB ide pod nadzor Agencije za bankarstvo Srpske

Tri godine nakon isteka roka, Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske konačno će biti stavljena pod kontrolu regulatora kako je to zahtjevala Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), saznaje portal CAPITAL.

Po nalogu Svjetske banke i MMF-a, IRB ide pod nadzor Agencije za bankarstvo Srpske
Podsjećamo, Vlada RS se ranije obavezala da će do novembra 2016. godine u cilju održavanja stabilnosti finansijskog tržišta, preduzeti mjere kako bi se unaprijedio rad IRB-a i uveo nadzor od strane Agencije za bankarstvo RS.

Sve do danas ova obaveza nije ispunjena, a prema našim saznanjima to će se uskoro promijeniti.

Naime, radna grupa za unapređenje poslovanja IRB-a, koja je formirana prije nešto manje od godinu dana uspjela je da sa Svjetskom bankom usaglasi način i obim nadzora koji će Agencija za bankarstvo provoditi nad IRB-om koji je do sada bio izuzet u kontrolama u odnosu na sve ostale banke u RS.

Kako CAPITAL saznaje pod nadzor agencije će ići tri IRB-ova fonda koja se bave plasmanima a to su Fond za razvoj i zapošljavanje RS, Fond za razvoj istočnog dijela RS i Fond stanovanja RS dok je jedna od opcija da Fond za restituciju RS prijeđe u nadležnost Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF).

Sa druge strane Agencija ne bi nadzirala Akcijski fond i Fond za upravljanje nekretninama jer u njima nije pronašla osnov za svoje djelovanje.

Iako su najveće međunarodne finansijske organizacije tražile potpunu kontrolu IRB-a, članovi radne grupe su zastupali stav kako IRB nije klasična banka već društvo za upravljanje sa šest fondova koje nema klasične bankarske funkcije pa se došlo do kompromisnog rješenja.

Sagovornik Capitala, dobro upućen u rad grupe za unapređenje IRB-a, je otkrio kako su predstavnici IRB-a, koji su takođe bili dio ovog tijela, osporavali pojedina rješenja i prijedloge.

“Oni su pokušavali da dokažu kako je način na koji rade savršen pa su se osjećali kao da im neko nešto otima. Međutim od 2008. godine do danas stanje na finansijskom tržištu se značajno promijenilo i jasno je da postoji značajan prostor za unapređenje njihovog rada. Takvog stava je bila i Svjetska banka”, kazao nam je naš sagovornik.

Inače, radna grupa koju čini 13. članova bi konačan prijedlog o reorganizaciji IRB-a trebala da uputi Vladi RS krajem ovog mjeseca.

Paralelno sa radom grupe došlo je do promjena na rukovodećim pozicijama u Investiciono-razvojnoj banci.

Podsjećamo, Dražen Vrhovac, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS nedavno je imanovan za vršioca dužnosti direktora umjesto Snežane Vujnić, koja je kroz svoje vođenje ove finansijske institucije “zaradila” optužnicu za višemilionski kriminal u slučaju “Bobar banka”.

(Capital)

Danas objavljeno

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Nesreća u zeničkom rudniku, poginuo rudar

D

Ostavite komentar