Po epidemiološkoj slici BiH na trećem mjestu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Po epidemiološkoj slici BiH na trećem mjestu

Sedma Konferencija ministara za područje zdravstva na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj slici u BiH, preduzetim mjerama zaštite i njihovim učincima, privatnim pošiljkama lijekova za pacijente u potrebi, statusu lijekova i drugom valu borbe protiv korona virusa (psihosocijalnim aspektima borbe) održana je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na Konferenciji su učestvovali entitetski ministri zdravstva, šef odjela za zdravstvo u Brčko distriktu, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UN u BiH, a predsjedavala je ministrka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Govoreći o epidemiološkoj slici učesnici su se složili da je slika zadovoljavajuća, da broj oporavljenih raste i da je to pozitivan i ohrabrujući pokazatelj.

Na pitanje o vrhuncu pandemije nije bio moguć jedinstven i konačan sud zato što se svakih četrnaest dana mjeri učinak za prethodni period. Do ovog trenutka su ponašanje i disciplina stanovnika BiH uz mjere pokazali izuzetan rezultat jer se nije dogodio eksponencijalni rast oboljelih i zaraženih.

Prema riječima direktora kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu Viktora Olšavskog, slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici, BiH se nalazi na trećem mjestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici.

Govoreći o privatnim pošiljkama lijekova postignut je dogovor da će se, u najkraćem roku, entitetska ministarstva nakon što je Agencije za lijekove dala pozitivno mišljenje, izjasniti o inicijativi Uprave za indirektno oporezivanje.

Takođe je razgovarano o nužnom pokretanju aktivnosti koje će doprinijeti osnaživanju građana kako kroz psihosocijalne aspekte tako i gospodarstvene koji su pogođeni zatvarajem poduzeća i smanjenjem radnih mjesta. Svjetska zdravstvena organizacija i UN ured u BiH će dati potporu svim idejama Ministarstva civilnih poslova BiH, saopšteno je.

(Fena)

Danas objavljeno

Uhapšen zbog prijetnji bombom

M.

U Sloveniji rekordnih 17.491 novozaraženi

M.

Palmer: Federacija BiH mora biti u ravnoteži s Republikom Srpskom

M.

Ostavite komentar