Po belgijskom uzoru preurediti BiH u tri regije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Po belgijskom uzoru preurediti BiH u tri regije

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je u utorak kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preuređenjem ove zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

„BiH bi se mogla inspirisati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tako se to može napraviti u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima“, rekao je Kovač u intervju za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

Pri tome je pojasnio kako lično snažno zagovara preuređenje BiH i njezino približavanje prema evroatlantskim integracijama po modelu Belgije, koja je i sjedište Europske unije i NATO saveza. 

Upitan kako izbjeći ponavljanje fenomena Željka Komšića, koji je izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno preglasavanjem ovoga naroda od brojnijih Bošnjaka, predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Sabora ocijenio je kako sunarodnjaci u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako se takvo što ne bi ponavljalo.

On dodaje kako je zbog složenosti i Belgija uređena na sličnom modelu koji svim trima zajednicama garantuje ravnopravnost.

– Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

(N1/Hina)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar