9. Novembra 2020.

Pljušte čestitke Bajdenu, ali dvije sile ćute

Big Portal

“Smatramo da je prikladno sačekati zvanično prebrojavanje glasova”, rekao je novinarima portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

Upitan zašto je Putin 2016. godine čestitao Donaldu Trampu ubrzo nakon što je pobedio, Peskov je rekao da ovog puta postoji “očigledna razlika”.

“Možete da vidite da postoje određene pravne procedure koje je najavio trenutni predsednik. Zbog toga su situacije drugačije i zato smatramo da je prikladno sačekati zvanično saopštenje”, rekao je Peskov.

On je dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin “više puta rekao da će poštovati izbor američkog naroda kakav god on bio”.

I Kina je u ponedeljak, 9. novembra, saopštila da je “primila k znanju” to što je Džo Bajden “proglasio pobedu” na predsedničkim izborima, ali da će sačekati sa slanjem čestitki.

“Primetili smo da je gospodin Bajden proglasio pobedu na izborima. Mi razumemo da će rezultat izbora biti utvrđen u skladu sa američkim zakonima i procedurama”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin na dnevnom brifingu za medije.

On je dodao da će Kina “slediti međunarodnu praksu u slanju svojih saopštenja tim povodom”.

Kina i Rusija su među malobrojnim vodećim zemljama koje još nisu izdale saopštenje oko američkih izbora na kojima je demokrata Bajden izašao kao pobednik nad aktuelnim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom posle više dana brojanja glasova.

Tramp još nije priznao poraz i dovodi u pitanje prebrojavanje glasova u nekoliko okruga.

Bez komentarisanja o pobedniku izbora, Vang je rekao da će Peking uvek smatrati da Kina i SAD treba da jačaju dijalog, šire saradnju i da upravljaju i kontrolišu razlike na osnovu uzajamnog poštovanja.

Odnosi Kine sa predsednikom Donaldom Trampom bili su obeleženi napetostima i tenzijama koje karakterišu trgovinski rat koji je Vašington pokrenuo 2018. godine, sporenja oko tehnologije, kao i međusobna optuživanja o odgovornosti za izbijanje pandemije korona virusa.

Kineski portparol rekao je da će njegova zemlja nastaviti odlučno da brani svoj “suverenitet, bezbednost i razvoj”, prenela je agencija Frans pres.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare