26. Augusta 2022.

Pljeskavica za Ginisa – teška 67,2 kilograma, napravljena u Leskovcu

Big Portal

Pljeskavica je za 200 grama veća nego prethodne godine. Novi rekord je 67 kilograma i 200 grama, a ekipa koja je napravila je stara, Leskovčanima dobro poznata.

Ovaj trenutak sa strahom i neizvešnošću svi iščekuju. Ako se pljeskavica uspešno okrene rekord je tu. Šesti put na leskovačkoj Roštiljijadi obaraju ga Predrag Lazarević i Ljubiša Đorđević.Pripremila Svetlana Panić Conić

„Sledeće godine pozivam konkurenciju da se javi na takmičenje, da oni uvećaju rekod, pa onda mi. Moraćemo ovaj pleh i ros da povećamo ili prelazimo količinu mesa za ovoliku pljeskavicu”, rekao je Predrag Lazarević, majstor roštilja.

Šampionskom timu ove godine priključio se profesor gastronomije Ivica Zdravković. Još jedno priznanje u bogatoj kulinarskoj biografiji.

„Ovo jedino nisam uradio što se tiče roštilja. Takmičio sam se na svim mogućim takmičenjima, ali uvek mi je želja bila da najveću Ginisovu pljeskavicu okrenem i ispunila mi se želja”, rekao je Ivica Zdravković, majstor roštilja.

Ništa ovde nije lako, jer je trebalo 67 kilograma i dvesta grama roštilj mesa dobro umestiti, oblikovati, razvući na pleh i što je najvažnije dobro ispeći sa obe strane. Svaki korak pripreme prati žiri.

Da bi rezultat bio regularan pljeskavica prilikom okretanja ne sme da pukne.

„Za 200 grama više nego prošle godine, 67 kilograma i 200 grama, 190 prečnika, a 2,6 centimetara u pravljenju, u pečenjenju 171 prečnik, debljina i 2,4 “, rekao je prof. Momčilo Conić, predsednik žirija.

Sočna i ukusna najveća pljeskavica tradicionalno je podeljena publici. Nema vremena da se skare potpuno ohlade. Predstoji još jedan rekord, pravljenje pljeskavice iz ruku teške četiri i po kilograma.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare