Plivao ispod leda da bi ukazao na klimatske promjene - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Plivao ispod leda da bi ukazao na klimatske promjene

Luis Pju iz Plimuta plivao je ispod antarktičkog leda. Pitate se zašto? Riječ je o ambasadoru UN za životnu sredinu koji želi da demonstrira brze promjene na ledu i u okeanima izazvane klimatskim promjenama.

Plivanje Luisa Pjua u vodi čija je temperatura bila samo koji stepen iznad nule trajalo je desetak minuta. Imao je samo kupaće gaće, naočare i kapu. Kako je rekao, mogao je svuda da vidi vodu koja se topi.

Pju je plivao nakon izveštaja koji su ukazivali da je temeperatura okeana dostigla istorijski maksimum.

Hrabri plivač je na Fejsbuku napisao da je plivanje ispod antarktičkog leda bilo jedno od najlepših ali i najstrašnijih iskustava koje je doživeo.

„Sve nijanse plave i skoro potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premeštanje leda”, napisao je Pju.

Kako je rekao, plivao je da bi preneo poruku: „Prisustvovao sam brzom topljenju u ovom području. Nema sumnje, suočavamo se sa hitnom situacijom”.

Pozvao je svetske lidere da preduzmu korake jer, kako je naveo, vreme ističe.

Pju je ambasador Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Više od tri decenija pliva sa delfinima i pingvinima i meri temperaturu mora od Antarktika do Arktika.

„Moja je odgovornost da dignem glas za okean, za neverovatan život u okeanu, pingvine, delfine ali i za decu. Moja poruka je – ono što se dešava sa okeanima imaće uticaja na svaku osobu na planeti”, rekao je Pju prošle godine u intervjuu za RTS.

Istakao je da je tokom svog tridesetogodišnjeg plivačkog iskustva video da se okean menja i da su na to uticale klimatske promene, previše ribolova i zagađenje.

Poručio je da se vidi da je svake godine led sve tanji i da ga je sve manje. Takođe, temperatura vode je sve veća.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Guns N’ Roses tužio Teksas Guns and Roses – firmu koja prodaje oružje

Vanja A

Ilon Mask je plod genetičkog inženjeringa, tvrdi Kanje Vest

Vanja A

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostavite komentar