Plivaju automobili, sijevaju munje, rijeke na ulicama. Izdata upozorenja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Plivaju automobili, sijevaju munje, rijeke na ulicama. Izdata upozorenja

Olujno nevreme izazvalo noćas velike polave u delovima zapadne i centralne Evrope, a jedan čovek, koga je odnela nabujala voda u Nemačkoj, vodi se kao nestao.

Vatrogasci su jutros nastavili potragu za tim čovekom na istoku zemlje, u nemačkoj državi Saksoniji. Nemačka novinska agencija dpa javila je da je pokušavao da osigura svoje imanje od nadolazeće vode kada je nestao.

Okrug Hof blizu istočne granice sa Češkom izdao je upozorenje na katastrofu kasno sinoć kada su se podrumi napunili vodom, drveće iščupano i prekinuta struja u nekim delovima.

Nemačka meteorološka služba DWD javila je da je u tom regionu palo 80 litara kiše po kvadratnom metru u 12 sati.

U Hagenu vatrogasci su morali da spasu nekoliko ronilaca čija vozila su se zaglavila u poplavjenom prolazu. Video snimci na društvenim mrežama pokazali su ulice u tom gradu na zapadu Nemačke sa vodom do kolena, a neke prekrivene blatom.

Meštani susednog Erkrata upozoreni su da se ne tuširaju ili koriste mašine za pranje zato što je sistem kanalizacije preopterećen zbog kiše.

Susedna Holandija i Belgija takođe su zahvaćeni poplavama.

Vlasti u južnoj holandskoj provinciji Limburg upozorile su da će jaka kiša pretvoriti potoke u vrlo opasne nabujale vode i pozvala stanovništvo da se drži dalje od njih.

Vlasnicima čamaca rečeno je da se drže dalje od reke Mas zbog jakih struja i nanetog otpada.

Holandski mediji prikazali su juče kako se spasavaju ljudi iz starog mlina delimično potpljenog sa oko 1,5 metara vode.

Očekuje se da će nabujale reke kasnije ove nedelje preplaviti korita u ravnici. To je neuobičajeno za leto i češće se dešava na proleće kada se topi snegi u evropskim planinama.

U Švajcarskoj vlasti su izdale upozorenje najvišeg nivoa na moguće izlivanje jezera Lucern i zabranile plovidbu.

Nemački meteorolozi predviđaju nastavak ekstremnog nevremena u zapadnim i centralnim delovima Nemačke do četvrtka, a padavine bi mogle da dostignu količinu od 200 litara po kvadratnom metru.

Danas objavljeno

Nazvao Erdogana pacovom; uslijedila oštra reakcija

Vanja A

“Neprimjereno”; Ambasada Rusije u Beogradu reagovala na Hilovu izjavu

Vanja A

Upozorenje iz Ankare: “Zaglaviće se u blatu”

Vanja A

Ostavite komentar