Iz bakine kuhinje stiže nam recept za pletenu pogaču za iskusnije domaćice. Osvaja pođednako svojim izgledom i penastim testom.
Potrebno je:
- 300 ml mleka
- 500-550 gr brašna
- malo soli
- 1 jaje
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
Priprema:
- U mlako mleko dodati kvasac i dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti da naraste..
- Narasli kvasac sipati u vanglicu, dodati jaje, ulje, brašno, soi zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi 30 min. Prebaciti na sto i podeliti na 12 jednakih dela. Svaki deo razvući u valjak dužine 59 cm.
- Na sredinu stola poređati 6 valjka, a preko njih takođe 6 valjka ..
- Pletenje same pogače pogledajte na kanalu – nije teško samo treba pažljivo pratiti baku koja to polako radi da bi se shvatilo.
- Pogaču staviti u pleh 22cm koju ste obložili pek papirom.
- Pokriti folijom i krpom da odstoji oko 30 min. Naraslu pogaču po želji premazati žumancetom i posuti semenkama.
- Peći na 180-190 stepeni oko 40 min, pa pokriti krpom da omekša.