Plesačica od 106 godina koja je zabranila riječ “star” - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Plesačica od 106 godina koja je zabranila riječ “star”

Sa svojih 106 godina, Eileen Kramer izgleda produktivnija nego ikada. Ona piše jednu priču dnevno u domu za njegu starijih osoba u Sidney-u, objavljuje knjige i upravo se prijavila na najprestižnije australijsko slikarsko takmičenje.

Nakon što je decenijama živjela u inostranstvu, Eileen se vratila u svoj rodni Sidney kada je napunila 99 godina. Od tada je sarađivala sa umjetnicima koji su joj pomogli da snimi više videa koji pokazuju njen glavni talenat i životnu strast – ples. Ona još uvijek i pleše gracioznim i dramatičnim pokretima, korsteći uglavnom gornji dio tijela. Zadnjih godina takođe se bavi koreografijom.

“Otkako sam se vratila u Sidney imam mnogo obaveza – nastupala sam sa tri velika plesa u Nacionalnom institutu za dramske umjetnosti kao i u nezavisnim pozorištima. Učestvovala sam na dva velika festivala u Brisbaneu i Adelaide, glumila sam u filmu i napisala sam tri knjige!”

ples

Ono što je veoma često pitaju je odakle crpi energiju, i koja je tajna plesa u starosti. Njen odgovor je da je izbacila riječ “star” i “starost” iz svog rječnika. “Uvijek kažem: Ja nisam stara, samo sam ovdje veoma dugo i usput sam naučila par stvari. Ja se ne osjećam onako kako ljudi kažu da treba da se osjećaš kada si star. Moj stav prema stvarima koje kreiram je identičan kao kada sam bila dijete.”

Zadnjih godina Eillen Kramer je smislila koreografiju i izvela nekoliko plesova za koje je inspiraciju pronašla u svom životu. Bila je na pola puta da završi novi video kada ju je lokdaun privremeno omeo u njenim planovima, ali ne zadugo.

“Nisam mogla da idem na lokaciju da snimam video, pa sam umjesto toga napisala knjigu – priču kako smo snimili film. “FIlm je sniman u unutrašnjosti ogromnog drveta smokve u mjestu Glebe koje se nalazi u predgrađu Sidneja. Miris drveća, pogled na ogromne smokve i zvuk ptica kukabura na njima su stvari zbog kojih sam se vratila u Sidnej. “Drvo je inspirisalo moju koreografiju. Kada mu se približiš osjećaš se kao da si u začaranom dvorcu iz bajke. To me je vratilo u djetinjstvo.”

Dok čeka da film bude gotov, kao šefica sopstvene izdavačke kuće, izdaće knjigu o snimanju filma krajem ove godine. Kaže da je Covid nije previše poremetio i da se nije osjećala usamljeno. “Kada pišeš to je onda tvoje društvo”.

Eileen Kramer je donekle postala lokalna zvijezda u predgrađu Sidneja gdje živi. Njeni prijatelji izvođači su joj u novembru priredili zabavu iznenađenja za 106. rođendan ispod prozora doma u kome živi.

Eillen Kramer

“Bila sam veoma iznenađena i veoma me je dirnulo, čak su mi donijeli i balone.”

Život Eileen Kramer je sve samo ne običan. Od poziranja slikarima za aktove do titule najstarijeg učesnika za najprestižniju nagradu za umjetnost u Australiji – kreativni žar i odbijanje konformizma obilježili su njen život.

Rođena u Sidneju, Eillen se školovala za plesačicu, da bi potom otišla na desetogodišnju turneju po Australiji sa Bodenweiser Baletom. Otputovala je u Indiju, i kasnije je živjela u Parizu i New Yorku – gdje je živjela do 99-e godine. Njena plesačka karijera proteže se na 4 kontinenta i jedan vijek, i uvijek je bila njena prva ljubav.

Skoro cijelu mladost je provela u Parizu. Eileen kaže da je jedini način da plati stanarinu bio da bude model slikarima. ” Bilo je prilično opasno pozirati u to vrijeme, ali poznavala sam mušterije i njihove manire.” Golotinja nije bila “velika stvar” jer je bila u svrhu umjetnosti. Družila se i naučila je dosta od pariskih umjetnika.

Po povratku u Australiju bila je sretna kada je shvatila da se neke stvari nisu promijenile, isto tako bila je veoma sretna da vidi da neke stvari jesu, kao na primjer da je aboridžinska kultura dobila zasluženo priznanje.

Danas, njena saradnica Sue Healey, opisuje rad sa njom kao iskustvo žive istorije. “Ona je opipljiva veza sa ranim danima modernog plesa u Australiji – i za mene kao koreografa, ovo je čisto zlato! Hvata se u koštac sa životom sa elegancijiom i kreativnošću. Ona ima potpunu kontrolu i uvijek stvara nešto novo.”

Eileen kaže da “nikada je nije zanimalo da bude bolesna, i da nikada ne pije lijekove osim vitamina koje joj prepiše doktor.”

Ultra.ba

Danas objavljeno

Pao Netflix zbog Harija i Megan

Vanja A

Izabran najbolji modni dizajner u 2022. godini

Vanja A

Džim Morison: Poročni pjesnik, genije među rokerima, zaljubljen u šamane i smrt

Vanja A

Ostavite komentar