Plenković: Veća korist nego šteta od vakcine Astra Zeneka - BIGportal.ba
Region Vijesti

Plenković: Veća korist nego šteta od vakcine Astra Zeneka

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da će u Hrvatskoj biti nastavljena imunizacija stanovništva vakcinom Astra Zeneka protiv virusa korona, jer je stav struke da su u ovom trenutku koristi od vakcinacije veći od rizika.

Plenković je rekao da su jutros održane konsultacije sa predstavnicima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode i da niko nema dokaze na osnovu kojih bi u Hrvatskoj trebalo obustaviti vakcinaciju Astra Zenekom.

On je dodao da druge zemlje obustavljaju upotrebu ove vakcine jer imaju drugi broj slučajeva, što nije u pitanju i sa Hrvatskom.

Plenković je rekao nakon današnjeg onlajn sastanka sa premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Letonije u vezi sa problemima sa vakcinom Astra Zeneka, da je dogovoreno da zajednički apeluju na stvaranje korektivnog mehanizma zbog kašnjenja vakcina u EU.

  • Naručili smo dodatne vakcine od Fajzera. Ima ćemo i nove sastanke u iduća 24 časa – rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš oštro je danas kritikovao Koprivničko-križevačku županiju koja je danas odgodila vakcinaciju Astra Zenekom.

U pismu svim hrvatskim županijama, Beroš i je podsjetio na važne zakonske odredbe i na znatne probleme u provođenju vakcinacije na nivou cijele zemlje koji bi proizašli iz takvih lokalnih odluka.

Poručio im je kako su preporuke o vakcinaciji obvezujuće za sve zdravstvene ustanove koje sprovode imunizaciju u Hrvatskoj, te da ih daje Hrvatski zavod za javno zdravstvo na osnovu preporuke referentnog centra za epidemiologiju.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar