Plenković svečano dočekan ispred zgrade institucija BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Plenković svečano dočekan ispred zgrade institucija BiH

Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, svečano je ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu dočekao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Plenković, koji je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. oktobra 2016. godine, ovog se puta odaziva na poziv Tegeltije, a kako je planirano, nakon svečanog dočeka, bit će upriličen i susret delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Delegaciji Savjeta ministara BiH, pored predsjedavajućeg Tegeltije, činiće ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

Delegaciju Vlade Hrvatske činiće ministar finansija Zdravko Marić, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Tokom posjete BiH planiran je i susret s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem kao i predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Kako je ranije najavljeno, među ključnim političkim temama biće aktuelna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične saradnje.

Razgovaraće se o borbi protiv pandemije korona virusa, saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanju ekonomskim odnosa, saradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske evropskom putu BiH.

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar