Plenković pisao šefovima EU o padu letjelice - BIGportal.ba
Region Vijesti

Plenković pisao šefovima EU o padu letjelice

Hrvatski premijer Andrej Plenković poslao je danas pismo liderima zemalja članica EU i evropskih institucija, kao i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem ih je obavijestio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu i zatražio tješnju saradnju EU i NATO u kontekstu dešavanja u Ukrajini kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

Plenković je opisao da je bespilotna letjelica pala blizu centra Zagreba, u parku kraj studentskog doma u kojem je smješteno 4.500 studenata, da je udar drona napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da srećom nije bilo žrtava.

“Kako bismo se efikasno nosili sa ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačati naše mehanizme za razmjenu informacija i za brze koordinisane odgovore. Stoga vas pozivam da podijelite sa nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu”, ističe Plenković u pismu evropskim i NATO zvaničnicima, saopšteno je na sajtu hrvatske vlade.

Plenković navodi da je u ovom slučaju pao izviđački dron, ali i ukazuje da bi sutra to mogao biti i naoružani, zbog čega je ključno uspostaviti mehanizme za detekciju i odbranu.

Pismo je Plenković poslao Stoltenbergu kao i šefovima država ili vlada članica EU, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa sa operativnim doletom od 1.000 kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu, kao i da je u hrvatski vazdušni prostor ušao iz Rumunije i Mađarske, vjerovatno sa ukrajinske teritorije.

Milanović ističe da se ne zna ko je lansirao dron, niti da li je njegova putanja bila namjerna ili je bio van kontrole.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar