Plenković: Ovako nešto se više ne može tolerisati - BIGportal.ba
Region Vijesti

Plenković: Ovako nešto se više ne može tolerisati

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je nakon obilaska mjesta na koje je pala bespilotne letjelica u Zagrebu da se ovakva situacija više ne može tolerisati, da je tako nešto jasna prijetnja na koju treba reagovati.

  • Pokrenućemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU i raditi na tome da podignemo spremnost da bi se ovakve letjelice neutralizovale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada – rekao je Plenković.

On je naveo da je bespilotna letjelica prošla ukrajinski, rumunski, mađarski i hrvatski vazdušni prostor.

  • Letjela je oko sedam minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovdje. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer niko nije nastradao, osim četrdesetak automobila na parkingu – naveo je Plenković.

Prema njegovim riječima, očito je letjelici nestalo goriva, jer da ga je imala više vjerovatno bi pala na nekom drugom mjestu, prenose hrvatski mediji.

On je istakao da je izvijestio lidere EU i rekao im kako se ovakve stvari mogu dogoditi i u drugim članicama, kao i da je važno da se intenzivira međusobna saradnja.

  • ?e li ovo bilo slučajno, je li bila greška ili je bilo namjerno, to sada ne znamo. Najprije će da se pokuša iskopavanje letjelice i da se vidi da li u njoj ima nekih vrijednih podataka. Istovremeno ćemo komuncirati i s drugim državama. Ovo upućuje na potrebu tješnje saradnje unutar samog NATO-a – rekao je Plenković.

On je napomenuo da je pisao NATO-u i da smatra da su oni to jako ozbiljno shvatili, jer je to incident koji se ne smije dogoditi.

Danas objavljeno

Rusija jasna: Zabranićemo – do kraja godine sigurno

M.

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja?

M.

Uhapšen ministar Miloš Lučić

M.

Ostavite komentar