8. Aprila 2021.

Plenković: Hrvatska nastavlja vakcinaciju Astra Zenekom

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta Vlade imali sastanak sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske agencije za lijekove.

  • Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZ?Z smatra da se može nastaviti vakcinisanje Astra Zenekom, a Vlada će pratiti taj stav – poručio je Plenković.

Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od Astra Zeneke, a Plenković kaže da cijena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cijenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi Indeks.

  • Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promijenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi – rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

  • Što se tiče Sputnjika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvalitetu pojedine vakcine – rekao je Plenković.
Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare