Playstation 5 će koristiti kertridže? - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Playstation 5 će koristiti kertridže?

Nakon patenata koje je kompanija Sony podnela brazilskom patentnom birou, a koji su otkrivali postojanje Playstation kertridža, bilo je špekulacija kojoj od Sony konzola je on namjenjen.

Kako je malo verovatno da Sony planira novu ručnu konzolu, najverovatnije je da je kertridž namenjen upravo dolazećoj Playstation 5 konzoli.

Pored toga, dizajner kertridža je Yujin Morisawa koji je Senior Art Director u Sony Interactive Entertainment, kao i čovek zadužen za sve proizvode vezane za Playstation brend.

Ukoliko je ovo zaista tačno, postavlja se pitanje koja je namena kertridža?
Ovakvo rešenje može delovati retro, jer su kertridži prisutni već 40 godina i korišćeni između ostalog i na Atari, Sega i Nintendo konzolama.
Sony doduše nikada nije napravio konzolu (sa izuzetkom ručnih) koja je radila sa kertridžima, već je koristio CD-ROM i Blu-Ray diskove.

Ipak, namena kertridža najverovatnije nije da se na njima isporučuju igre, već da oni služe kao sistem za proširivanje memorije konzole. Na ovaj način, cena osnovnog modela konzole bi mogla biti niža, što bi doprinelo i popularizaciji konzole. Playstation 4 poseduje mogućnost zamene internog hard diska, ali bi eksterni kertridž doneš lakši upgrade, veću brzinu, kao i mogućnost da ga ponesete kod prijatelja sa vašim snimljenim pozicijama.

Ostaje da vidimo da li će Sony ovaj patent iskoristiti upravo u PS5, kao i koji će biti njegovi kapaciteti. Ukoliko zaista bude deo Playstation 5, verovatno je da će konzola dolaziti u raznim Bundle paketima sa različitim količinama dodatne memorije.

Izvor: Letsgodigital/Benchmark

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

Ostavite komentar