"Plavi telefon" pokrenuo anonimno online chat savjetovanje - BIGportal.ba
Banja Luka

“Plavi telefon” pokrenuo anonimno online chat savjetovanje

Djeca i mladi kojima je potreban savjet ili da sa obučenim osobama popričaju o svojim problemima od sada će to moći uraditi i potpuno anonimno putem online chat savjetovanja koje je pokrenula savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon”.

Ovaj novi vid komuniciranja između djece i stručnih savjetnika neophodan je upravo u doba pandemije virusa korona, jer je, kako kaže Saša Risojević, direktor Udruženja “Nova generacija”, primijećen znatan pad broja poziva djece na “Plavi telefon” od pojave kovida-19.

“Savjetodavne linije u svijetu koje već imaju chat savjetovanje su primijetile da je uz opadanje broja poziva poraslo javljanje putem online chatova, te smo i mi odlučili da uvedemo ovu opciju”, rekao je Risojević za “Nezavisne”.

Dodao je da se broj poziva smanjio iz prostog razloga jer su djeca duže vremena bila u kući i nisu imala ni prostora ni adekvatnog vremena da obave pozive savjetnicima, a ako trpe nasilje u porodici, za njih je bilo rizično da iz svog doma, iz kruga porodice pozivaju savjetodavne linije.

“Nove generacije koje odrastaju uz društvene mreže dopisivanje je osnovni vid komunikacije, zbog čega smo odlučili da obezbijedimo chat savjetovanje”, kazao je Risojević.

Istakao je da je chat savjetovanje važan resurs i za djecu koja trpe uznemiravanja putem interneta.

“Djeca će tako imati mogućnost da putem ove opcije šalju uznemirujuće sadržaje kojima su izložena, kao što su linkovi, fotografije, video-sadržaji i prepiske sa drugima, koje ćemo mi, ukoliko su oni saglasni, proslijediti nadležnim institucijama”, rekao je Risojević.

Djeca će tako od sada imati mogućnost da svakodnevno od devet do 17 časova posjete veb-stranicu “Plavog telefona” i potpuno anonimno, bez ostavljanja ličnih podataka, slanjem poruka u chat stupe u kontakt s nekim od savjetnika.

Iz Udruženja “Nova generacija” saopštili su da su ovom prilikom kreirali i informativnu kampanju “Uz podršku, problemi su manji” kojom žele da ukažu odraslima i djeci na postajenje njihovih usluga, ali i važnost traženja podrške.

“Veoma nam je važno da djeca znaju da nisu sama, da ne moraju trpjeti nasilje i da je u redu da traže podršku. ‘Plavi telefon’ je tu za njih i za bilo kakav problem s kojim se suočavaju”, saopštili su iz ovog udruženja.

NN

Danas objavljeno

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”

Vanja A

Planirana isključenja električne energije za 27.septembar 2022. godine

Vanja A

Bolja zdravstvena zaštita građana: U banjalučkom Domu zdravlja novi rendgen aparati

M.

Ostavite komentar