Plate u BiH pet puta manje nego u EU - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Plate u BiH pet puta manje nego u EU

Zanatlije odlaze jer zarađuju kudikamo lošije od kolega u Evropi.

Dok zanatlije iz metalske industrije u BiH, u najboljem slučaju, mjesečno mogu da zarade 1.000 maraka, plata njihovih kolega u Austriji kreće se oko 2.300, a oni najsposobniji i najstručniji majstori mogu da zarade i do 3.000 evra.

S druge strane, plate pekara kod nas kreću se oko 850-950 KM, za razliku od zarada radnika koji se u Austriji bave ovim poslom, a koje iznose oko 1.300 evra.

Generalni sekretar Sindikata za proizvodnju u Beču Toni Steinmetz nedavno je izjavio da radnici u metalskoj industriji u Austriji imaju plate i do 3.000 evra.

– Mi imamo 114 kolektivnih ugovora. Najlošije su plaćeni pekari i mlinari. Oni imaju oko 1.300 evra mjesečnu platu. U metalskom sektoru je to drugačije. Kvalifikovani radnici, koji su završili zanat, imaju platu oko 2.300, a pravi majstori i do 3.000 evra mesečno. Smatramo da sistem treba mijenjati jer trebate dostići barem 70 odsto prosjeka naših plata, jer tako će BiH sačuvati radna mjesta. Više plate osiguravaju i kvalitet rada – ističe Steinmetz.

Međutim, poslodavci širom BiH, zbog sve izraženijeg problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako da zadrže postojeće, te pronađu nove radnike.

Dodatnu glavobolju zadaju im strani poslodavci koji zaposlenima u BiH nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i kojima je teško odoljeti.

U konkursima na internet oglašivačima praktično traže sve vrste zanatlija – električare, zavarivače, montere stolarije, vodoinstalatere, keramičare, tesare, zidare, vozače, kuvare.

Pored finih plata i stalnog radnog odnosa, strani poslodavci potencijalnim radnicima nude stimulacije, regres, božićnice, plaćanje svakog prekovremenog sata. Gotovo postaje praksa da su u ponudi i besplatna hrana i smeštaj, plaćeni putni troškovi, svakih par sedmica nekoliko dana odmora.

U Savezu sindikata RS naglašavaju da, uz aktuelne plate zanatlija i, generalno, uslove pod kojima rade u RS, ponuda stranih poslodavaca znači još masovniji odlazak radnika ovog profila.

– Pomenuta zanimanja kod nas su u prosjeku plaćena oko 600 KM. Međutim, bez plate od oko 1.000-1.200 KM u ovoj djelatnosti, ni najmanje ne možemo da računamo na to da će ljudi ostajati ovde. Još kad se u obzir uzmu sve pogodnosti koje nude strani poslodavci, jasno je da ćemo zanatlije tražiti svećom i plaćati suvim zlatom, ali će biti kasno – naglašava potpredsednik ovog saveza za privredu Tane Peulić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Manje novooboljelih u RS u odnosu na juče, preminulo osam pacijenata

M.

Veliki požar u Kaliforniji, evakuacija na hiljade ljudi

M.

Saobraćajna nezgoda u Zvorniku

M.

3 0 komentara

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 19 Maja, 2019 at 1:59 pm

Требамо СВИ отићи у иностранство….. ал сви!!!
Нека овдје остану само наши послодавци, читај робовласници, па нека сами код себе раде за 420 км мјесечно, 30/31 дан у недељи као што сад раде РОБИЊЕ по киосцима Минутица……
И још им робовласници гледају да одбију коју марку ако могу икако….
Све те је.ло……

Odgovori
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 19 Maja, 2019 at 2:01 pm

Пардон… 30/31 дан у мјесецу….. 7 дана у недељи…. наравно….
Немају нити један дан слободно у мјесецу!!!
А Н Б Е Л И В Е Р Б Л!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
А тако је…

Odgovori
veljo 19 Maja, 2019 at 5:58 pm

Pišete da pekar ima platu 850km.Ja sam radio u pekari 10g.imao sam platu570km.Sada u sloveniji imam platu 1200eu.Gazda vozi auto vrjedno 40 000km a radniku daje platu 550km.To vam je rs i bih.Bježite i nevraćajte se.

Odgovori

Ostavite komentar