Plate ili štrajk u zdravstvu Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Plate ili štrajk u zdravstvu Republike Srpske

Ima li dogovora oko povećanja cijene rada u zdravstvu? Dio sindikata tvrdi da je postignut određeni dogovor sa Vladom RS, dok ostatak reprezentativnih sindikata traži nove pregovore. Ide li dio radnika u zdravstvu u štrajk od 1. oktobra?

Ima li dogovora oko povećanja cijene rada u zdravstvu? Dio sindikata tvrdi da je postignut određeni dogovor sa Vladom RS, dok ostatak reprezentativnih sindikata traži nove pregovore. Ide li dio radnika u zdravstvu u štrajk od 1. oktobra?

Početak pregovora Vlade RS i reprezentativnih sindikata u zdravstvu oko povećanja plata za sada je samo djelimično zadovoljio zahtjeve medicinara. Cijena rada povećana je sa 135 KM na 145 KM. Ovim je ispunjen samo prvi zahtjev Sidnikata zdravstva koji će važiti do 31. decembra ove godine.

Već od 1. januara sindikat će zahtijevati novo povećanje cijene rada od 5%, a do kraja 2020. godine još jedno povećanje u istom iznosu. U praksi, povećanje cijene rada od 10 maraka, znači da će medicinske sestre dobiti povećanje plate u iznosu između 50-60KM, dok će prema koeficijentu, plata doktorima biti povećana i do 200KM.

Za ove potrebe do nove godine biće izdvojeno oko 6 miliona maraka.

„Mi smo se imam osjećaj dogovorili, ali evo prepuštam njima da kažu šta smo se dogovorili.“, kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

„To nije neko povećanje, nismo ni mi zadovoljni time, ali bitno je da je nakon 11 godina, da je neko pomakao tu cijenu rada sa mrtve tačke. Takav dogovor je bio juče. I premijer je saglasan sa tim. Nažalost, žao mi je što sam imao samo podršku kolege iz Samostalnog sindikata, ostali su ćutali. Međutim, oni su pisali neka saopštenja da nisu zadovoljni. Pa valjda su juče imali dva sata da kažu da nisu zadovoljni tim što je Vlada prihvatila.“, rekao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Predviđenim povećanjem nisu zadovoljni u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS. Kažu da je to ponižavajuće za ovaj sindikat, koji je tražio povećanje od 30 odsto. Nisu zadovoljni ni riječima Milenka Granulića, za koga kažu da nije trebao ni biti na sastanku jer je pokrenuto ispitavanje njegove reprezentativnosti i da se taj slučaj nalazi u ladicama Ministarstva rada.

Kada je riječ o štrajku, Miodrag Femić kaže da sve zavisi od sjednice Vlade RS koja je najavljena za narednu sedmicu. Ukoliko dogovora ne bude, sve je spremno na početak štrajka.

„To je povećanje od 7,5%. Za Granulića i da mu je dato 5 maraka da se poveća, on bi prihvatio, jer opet vam kažem, čovjek nije reprezentativan, zato što je pokrenut postupak za utvrđivanje njegove reprezentativnosti. Ali oni njega uvijek vade iz naftalina, da bi imali sa kim da pregovaraju i ko će pristati na sve ono što Vlada da. Mi smo veoma razložni, iznijeli smo razloga koji bi trebalo da zabrinu Vladu RS što se tiče zdravstvenog sistema.“, rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić.

Zvanična verifikacija sporazuma očekuje se iduće sedmice. Resorni ministar kaže da je Vlada RS spremna da sarađuje. Što se tiče činjenice da dio sindikalaca nije zadovoljan i da će se okrenuti sindikalnoj borbi, kaže da je to njihovo pravo.

„Što se tiče najave samog štrajka, mi smo juče postigli određeni konsenzus u smislu razgovora. Da li će se kolege iz sindikata odlučiti na drugačiju mjeru to će biti stvar njihovih organa, ja ne znam u kojem će pravcu to ići.“, rekao je resorni ministar Alen Šeranić.

Na naše pitanje da li će Sindikat zdravstva u štrajk od 1. oktobra? , Milenko Granulić je poručio da neće. Dodaje da uprkos povećanju cijene rada, konkretnih mjera nema sve dok ne budu izmirene obaveze u zdravstvu, prije svega isplata zaostalih doprinosa.

Navode da će Sindikat tražiti da se vrate kolektivni ugovori u zdravstvo, a da je prioritet sprečavanje odlaska medicinskih radnika iz RS, koji u posljednje vrijeme koru hljeba traže i u FBiH, gdje su plate skoro pa duplo veće.

BN TV

Danas objavljeno

U nesreći kod Prnjavora poginula jedna osoba: Auto probio bankinu na auto-putu “9. januar”

Vanja A

Kajmakovićeva ostaje na funkciji uprkos sankcijama

Vanja A

Kina “šokirana”

M.

Ostavite komentar