28. Septembra 2022.

Planovi banjalučke Gimnazije: Nova generacija učenika spremno ulazi u školske klupe

Big Portal

Da bi se pokrenulo nešto ovakvo, prvo treba da se podnese inicijativa prema resornom ministarstvu, koje treba dati zeleno svjetlo.

“To je u planu da se uradi u Gimnaziji. Ali ima tu puno posla dok se ne dođe do toga. Treba se podnijeti inicijativa ministarstvu, treba se uraditi reforma Gimnazije, pa se treba uvrstiti u reformu. Ima tu puno procedura tako da sve to nije baš jednostavno. To sve je u planu, jer imamo puno sportista, neki i odlaze iz ove škole, ne mogu da uklope treninge i učenje. Puno izostaju, pa mogu zbog svega toga da izgube pravo na redovno školovanje. Ima tu hiljadu problema za sportiste, a mi želimo da im izađemo u susret, jer to su djeca koja mogu sve to da savladaju, samo je problem u organizaciji”, rekla je direktorka Vita Malešević za Srpskainfo.

Procedura
Kada je u pitanju organizacija nekog ovakvog odjeljenja, prvo što se treba uraditi, kako ističe ona, jeste da u Ministarstvu sporta i obrazovanja treba da znaju da se ide ka pravcu osnivanja novog odjeljenja, pa tek onda da se podnese sama inicijativa za osnivanje novog razreda.

“To je proces koji se bar pola godine mora raditi. Bila je ta panel diskusija u kojoj je i samo ministarstvo učestvovalo, tu nije bila nikakva konačna odluka, to tek treba da se pokrene, a postoje varijante da se uskladi raspored djeci tako da raspored bude negdje između smjena, tako da mogu stizati na treninge”, rekla je direktorka.

Nakon pisanja Srpskainfo i problema koje je zadesilo ovu najstariju srednjoškolsku ustanovu, počelo je sa rekonstrukcijom same Gimnazije, pa se ovog ljeta uveliko radilo na poboljšanju same školske ustanove.

Grijanje
Osim sportskog odjeljenja koje je u najavi, đaci više ne moraju da brinu da li će im biti hladno u prostorijama.

“Što se tiče same rekonstrukcije Gimnazije, ono što smo tražili to smo i dobili. Tražili smo prozore, završili smo ih. Imaju još tu neke male finese koje će se uraditi, ali to ne ometa nastavu. Uradili smo grijanje, prije početka grijne sezone. Ostale su još cijevi, vodovodna i strujna instalacija, za što smo dobili donaciju. I to se može raditi tokom trajanja nastave jer neće ometati samu nastavu”, ističe Malešević.

Ono što im stvara najveći problem su tenderi koji ih i koče da na vrijeme sve završe.

“Mi smo mogli to dosad i sve završiti, ali su nam tenderi otežavajuća okolnost. Jer svaki tender kad se raspiše, on mjesec dana oduzme vremena dok se ne okonča. Ali je bitno da smo sve ono što smo planirali, kada je u pitanju rekonstrukcija, završili”, rekla je Vita Malešević.

Podsjećamo, banjalučkoj Gimnaziji je ranije zbog dotrajalosti instalacija prijetilo potpuno zatvaranje.

U ovoj školi skraćeni su bili časovi redovne nastave, zato što su stare instalacije dovele do prekida grijanja. Čekali su na pomoć grada i resornog ministarstva, i dočekali je.

Više od 1.000 učenika
Hladne učionice i sjedenje u jaknama dok kroz prozore duva vjetar prošlost su za banjalučku Gimnaziju, nakon što su tokom raspusta majstori uveliko popravljali po školi kako se ne bi ponovio scenario iz prošle zime.

Tako je najstarija srednja škola u Srpskoj spremno dočekala svoje đake. Više neće cvokotati u klupama, kao što je to bio slučaj zimama unazad.

Za banjalučku Gimnaziju interesovanje ne pada. Ove školske godine imaju oko 280 polaznika prvog razreda. Zanimljivo je da u ovu školu sve češće dolaze djeca koja su doselila u Banjaluku. Došao im je tako mladić iz istočnog dijela Srpske, te djevojčica iz Kozarske Dubice.

Gimnazija ima više od 1.000 đaka i više od 100 zaposlenih.

Radovi u Gimnaziji trajali su tokom raspusta. Majstori su špartali hodnicima, čuo se zvuk alata i mašina, vrijedne spremačice su uređivale učionice i kabinete, one gdje je to moguće.

Grijanje u školi pravilo je ozbiljne probleme svima. Kako nam ranije rekoše iz Gimnazije, jednom su čak ekipe, tada “Toplane”, u učionici izmjerili osam stepeni. Mnogi se sjećaju i prepričavaju kako se u februaru 2005. godine u jednoj učionici sunđer za brisanje table zamrzao.

Oni koji rade više od deceniju ili dvije kažu da ne znaju kako je to zimi doći na nastavu samo u majici ili košulji. Dame o suknjama nisu ni razmišljale. Ipak, nova generacija gimnazijalaca spremno ulazi u školske klupe, u tople učionice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare