Planinarski grah - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Planinarski grah

Hladniji dani sami po sebi traže nešto jaču hranu. Grah je mnogima omiljena namirnica, a ovo je naš prijedlog kako da ga pripremite.

Sastojci

za 4 osobe

6 kašika ulja

300 g miješanog mljevenog mesa

200 g pancete

2 para kranjskih kobasica

350 g luka

200 g šampinjona ili nekih drugih svježih gljiva

1 kašika suvog začina

2 kašike slatke mljevene paprike

1 feferon

1 kašočica čilija

4 kašike koncentrata paradajza

1,2 l vode

2 limenke konzerviranog smeđeg graha

1 vrećica krem supe od gljiva

so

malo crnog bibera

Priprema

Na zagrijanom ulju u dubljoj posudi kratko popecite mljeveno meso. Dodajte pancetu narezanu na kockice i kobasice narezane na kolutiće pa sve popecite na srednjoj vatri dok panceta ne postane prozirna.

Mesu dodajte očišćeni i sitno nasjeckani luk, oprane i na četvrtine narezane šampinjone i kašiku suvog začina. Lagano popecite oko pet minuta dok voda od šampinjona ne ispari.

Dodajte crvenu mljevenu papriku, feferon, čili u prahu, koncentrat paradajza i sve popecite još oko minut.

Zalijte s 1 l tople vode. Poklopite, pustite da prokuva, pa smanjite vatru na najslabije i kuvajte 10-15 minuta.

U međuvremenu otvorite limenke graha, ocijedite i isperite grah.

Nakon što se meso kratko prokuvalo, dodajte mu grah i kuvajte još 10 minuta.

U 200 ml hladne vode razmutite krem supu od gljiva, pa je ulijte u grah da ga malo zgusne. Kuvajte još pet minuta, po potrebi posolite i pobiberite.

Danas objavljeno

Saher torta: Za sve ljubitelje ČOKOLADE, dezert od samo par sastojaka

Zeljka

Savršeni brzi doručak: Mafini sa kačkavaljem i šunkom

Zeljka

Hrana koja čisti pluća: Sprečava respiratorne infekcije – neophodna je, naročito tokom zime

Zeljka

Ostavite komentar