Sastojci
za 4 osobe
6 kašika ulja
300 g miješanog mljevenog mesa
200 g pancete
2 para kranjskih kobasica
350 g luka
200 g šampinjona ili nekih drugih svježih gljiva
1 kašika suvog začina
2 kašike slatke mljevene paprike
1 feferon
1 kašočica čilija
4 kašike koncentrata paradajza
1,2 l vode
2 limenke konzerviranog smeđeg graha
1 vrećica krem supe od gljiva
so
malo crnog bibera
Priprema
Na zagrijanom ulju u dubljoj posudi kratko popecite mljeveno meso. Dodajte pancetu narezanu na kockice i kobasice narezane na kolutiće pa sve popecite na srednjoj vatri dok panceta ne postane prozirna.
Mesu dodajte očišćeni i sitno nasjeckani luk, oprane i na četvrtine narezane šampinjone i kašiku suvog začina. Lagano popecite oko pet minuta dok voda od šampinjona ne ispari.
Dodajte crvenu mljevenu papriku, feferon, čili u prahu, koncentrat paradajza i sve popecite još oko minut.
Zalijte s 1 l tople vode. Poklopite, pustite da prokuva, pa smanjite vatru na najslabije i kuvajte 10-15 minuta.
U međuvremenu otvorite limenke graha, ocijedite i isperite grah.
Nakon što se meso kratko prokuvalo, dodajte mu grah i kuvajte još 10 minuta.
U 200 ml hladne vode razmutite krem supu od gljiva, pa je ulijte u grah da ga malo zgusne. Kuvajte još pet minuta, po potrebi posolite i pobiberite.