"Plan za aneksiju u pripremi, čeka se odobrenje SAD" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Plan za aneksiju u pripremi, čeka se odobrenje SAD”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nagovestio je danas da je Izrael počeo sam da priprema mape teritorije Zapadne obale koju planira da aneketira.

Netanjahu je, međutim, potvrdio da aneksije ne može biti bez odobrenja SAD.

On je, na početku sednice vlade, rekao da je njegova najnovija poseta Vašingtonu bila istorijska i da je predstavljen plan SAD na osnovu koga će ta zemlja priznati izraelski suverenitet nad dolinom Jordana, severnim delom Mrtvog mora i svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, bez izuzetka.

“To zahteva precizne mape tih područja, čitave teritorije. Rad je počeo, izraelski tim je već startovao, voz je krenuo i taj rad će biti završen“, rekao je Netanjahu, najavivši da će adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa na kraju podržati izraelsku aneksiju tih područja, ali da se to neće desiti dok mape ne budu gotove uprkos njegovoj najavi da će vlada Izraela odobriti takav potez nekoliko dana nakon predstavljanja Trampovog plana.

“SAD i mi smo se dogovorili da, kada čitav proces bude gotov, iznesemo to na vladu (radi odobrenja). Amerikanci su sasvim jasno rekli: Mi želimo da vam damo priznanje i daćemo ga kada čitav proces bude završen”, objasnio je izraelski lider, ocenivši da je priznanje glavno i da Izrael ne želi da ga ugrozi pa zato radi odgovorno.

Netanjahu se takođe osvrnuo na poslanike pristalice jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, svoje saveznike koji pozivaju da Izrael odmah anektira pomenuta područja, rekavši da se nada da će mape biti uskoro gotove, preneli su izraelski mediji.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je ranije danas upozorio Izrael protiv unilateralne aneksije delova Zapadne obale, ali je lider jevrejskih naseljenika David Elhajani pozvao vladu Izraela da poštuje premijerovo ranije obećanje da odmah to učini, pre izraelskih parlamentarnih izbora 2. marta.

Elhajani je rekao da Netanjahu za to imaju javnu i političku podršku.

Ambasador Fridman je upozorio da bi unilateralna izraelska odluka o aneksiji dovela u opasnost Trampov mirovni plan, iako je nakon predstavljanja tog dokumenta 28. januara rekao novinarima da Izrael uopšte ne mora da čeka, odgvorajući na pitanje da li će proći izvestan period dok ne uspostavi svoj suverenitet nad dolinom Jordana i jevrejskim naseljima.

U međuvremenu je Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner, glavni autor plana, rekao da SAD neće podržati aneksiju pre izraelskih izbora i da će na tome raditi zajednički tim najmanje dva meseca.

Netanjahu je zbog toga odustao od planova o momentalnoj aneksiji.

Danas je ambasdor Fridman potvrdio podršku stavu administracije, a Netanjahu na sednici vlade nije komentarisao Fridmanovu izjavu.

Netanjahu je danas takođe upozorio ekstremističke orgnizacije u pojasu Gaze da je Izrael spreman na “razornu akciju” ako se nastavi raketiranje izraelske teritorije i puštanje balona s ekplozivom preko granice iz te palestinske enklave.

“Želim jasno da kažem: nećemo prihvatiti nikakvu agresiju iz Gaze”, rekao je Netanjahu, podsetivši da je pre nekoliko mesci izraelska vojska ubila visokog komandanta Islamskog džihada u pojasu Gaze i pozvao tu organizaciju i Hamas, koji vlada Gazom, da obnove sopstveno pamćenje.

Porast nasilja zabležen je i na Zapadnoj obali i u Jerusalimu nakon objavljivanja Trampvog plana koji su Palestinci u potpunosti odbacili.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u ratu 1967.

Palestinci žele da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu danas živi preko 700.000 Jevreja.

Danas objavljeno

Zemlje EU treba da popune zalihe oružja i municije

M.

Na prodaji privatno ostrvo u Jadranskom moru, objavljena cijena

M.

Bačena bomba na pekaru: “Ako je neko gladan, dam da jede, šta sad?”

M.

Ostavite komentar