Pjongjang potvrdio: Uspješno lansirana raketa sa podmornice - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pjongjang potvrdio: Uspješno lansirana raketa sa podmornice

Sjeverna Koreja potvrdila je da je uspješno izvela raketnu probu novog tipa rakete sa podmornice, saopštila je Centralna telegrafska agencija Koreje.

  • Akademija nauke o odbrani Demokratske Narodne Republike Koreje uspešno je u sredu ujutro izvela probno lansiranje nove vrste balističke podmorničke rakete “Pukuksong 3” u vodama zaliva Vonsan u Istočnokorejskom moru – navodi se u saopštenju agencije.

U srijedu ujutro Јužna Koreja i Јapan zabeležili su lansiranje sjevernokorejske balističke rakete u pravcu istoka. Ona je pala 350 kilometara od prefekture Šimane, u okviru ekskluzivne ekonomske zone Јapana. Poslednji put to se dogodilo u novembru 2017. godine Domet leta rakete bio je 450 kilometara, visina – 900 kilometara.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio je na brifingu da nova raketna proba Pjongjanga narušava rezolucije Saveta bezbjednosti.

Podmornički nosači raketa, zajedno sa interkontinentalnim balističkim raketama i strategijskim bombarderima, čine “nuklearnu trijadu”. Smatra se da samo Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina imaju potpunu trijadu.

sputnik

Danas objavljeno

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Nestala Mostarka pronađena u Doboju, udala se

M.

Ostavite komentar