15. Septembra 2021.

Pjongjang opet lansirao, ne zna se šta

Načelnik združenog generalštaba južnokorejske vojske saopštio je da su severnokorejski projektili danas lansirani u pravcu teritorijalnih voda istočne obale Korejskog poluostrva, ali nije pružio više detalja o tipu projektila, prenosi AP.

Tass je potvrdio da je Severna Koreja u razmaku od pet minuta lansirala dva projektila u pravcu Japanskog mora, ali u izveštaju Rojtersa se navodi da je vlada u Tokiju izrazila nadu da severnokorejski projektil neće pasti u teritorijalne vode Japana.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je tokom vikenda dva puta testirala novorazvijenu krstareću raketu, a državni mediji opisali su raketu kao “strateško oružje od velikog značaja”, implicirajući da je projektil razvijen s namerom da se naoruža nuklearnim bojevim glavama.

Stručnjaci ukazuju da severnokorejski test upućuje na zaključak da Severna Koreja nastoji da pojača svoj arsenal oružja zbog zastoja u pregovaračkom procesu sa Vašingtonom.

Ovo najnovije lansiranje izvedeno je dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang boravio u Seulu u poseti južnokorejskom predsedniku Mun Dža-inu i drugim visokim zvaničnicima kako bi ih podstakao da sa Pjongjangom reaktiviraju suspendovanu nuklearnu diplomatiju.

Pregovori izmedju Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje u zastoju su od 2019. godine, kada su Amerikanci odbacili predlog Pjongjanga za ublažavanje sankcija u zamenu za demontažu jednog zastarelog nuklearnog objekta.

Kimova vlada je do sada odbacivala pokušaje Vašingtona da se dijalog obnovi, zahtevajući da Bajdenova administracija odustane od svoje “neprijateljske” politike.

Ponovni početak severnokorejskih testiranja može se tumačiti i kao pokušaj da se izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju zbog diplomatskog zamrzavanja nakon što Kim nije uspeo da se dogovori sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom o smanjivanju vojnih potencijala u zamenu za ekonomsku pomoć.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare