10. Decembra 2022.

Pjevač hita “Gangnam stajl” postaje mlađi: Misterija “korejskog godišta”

Big Portal

Trenutno je uobičajeno da stanovnici ove zemlje imaju ne samo jedno doba, već tri – “međunarodno godište”, “Korejsko godište” i “kalendarsko godište”. Ali da bi se završila zabuna, parlament zemlje je doneo odluku da od jula 2023. svi zvanični dokumenti moraju da koriste standardno “međunarodno godište”.

Ovaj potez, koji je usledio nakon duge debate o ovom pitanju, dovešće zemlju u sklad sa ostatka sveta i smanjiti pravne nedoslednosti koje proizilaze iz upotrebe tri različita sistema.

U Južnoj Koreji, “međunarodna starost” osobe se odnosi na broj godina od rođenja i počinje od nule, isti sistem koji se koristi u većini drugih zemalja. Ali na pitanje o njihovoj starosti u neformalnom okruženju, većina stanovništva će odgovoriti sa svojim “Korejskim godinama”, koje mogu biti jednu ili čak dve godine starije od njihovog “međunarodnog godišta”.

Po ovom sistemu smatra se da bebe na dan rođenja imaju godinu dana, a svakog 1. januara dodaje se godina. U nekim okolnostima, takođe koriste svoje “kalendarsko godište”, neku vrstu ukrštanja između međunarodnog i Korejskog uzrasta, koji smatra da bebe imaju nula godina na dan kada su rođene i dodaje godinu dana njihovom uzrastu svakog 1. januara.

Uzmimo za primer pevač Psaj, koji stoji iza hita “Gangnam stajl” je rođen 31. decembra 1977. godine, smatra se da ima 44 godine prema međunarodnoj starosti, 45 prema kalendarskoj godini, a 46 prema starosnoj dobi Koreje. Ako ovo zvuči zbunjujuće, jeste, jer svakodnevni život u zemlji često prelazi između mešavine različitih sistema.

Zakon koji je usvojen u četvrtak će standardizovati upotrebu međunarodnog uzrasta u svim sudskim i administrativnim oblastima. Odluka je rezultat dugogodišnje kampanje zakonodavaca kojima je dosta više sistema.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare