14. Januara 2022.

Pjesmom “Veseli se srpski rode” BL ušla u Novu godinu

Big Portal

Ni niske temperature u Banjaluci nisu spriječili građane da uz izuzetno bogat i raznovrstan kulturno–umjetnički program dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Na bini ispred Hrama Hrista Spasitelja nekoliko minuta prije ponoći, obratila se savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac, koja je svim prisutnim poželjela, prije svega, dobro zdravlje.

Bogat etno program oduševio je prisutne posjetioce, među kojima je bilo i turista.

Raznovrstan program, koji je počeo u 21 čas, a koji u potpunosti njeguje bogatu srpsku tradiciju i običaje, upotpunili su, kako domaći, banjalučki izvođači, tako i dvije gošće koje su doputovale iz drugih država. Danica Crnogorčević, jedna od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike iz Crne Gore i Pavlina Radovanović, djevojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije.

Sam program proslave pravoslavne Nove godine je započeo nastupom članova radničkog kulturno – umjetničkog društva „Pelagić“, koji su izvodili, između ostalog „Šopske igre“, a nakon njih, u duhu srpske baštine, kako to i dolikuje, svim prisutnim se predstavilo Kulturno – umjetničko društvo „Čajavec“

Članovi igračke grupe, ženske i muške pjevačke grupe ANIP „Masleše“ u svoj nastup utkali su pjesme sa Zmijanja, pjesme sa Kozare, te Šopske igre kao dio bogatog srpskog folklora.

Članice grupe „Dar“ koje su na svoj način predstavile davnašnje narodne pjesme, takođe su bile dio ove bogate proslave pravoslavne Nove godine.

Srpsko muzičko blago nesebično baštini i Muzički atelje Jelene Stanišić, koji je za ovu priliku okupio učenike iz deset banjalučkih škola, te su svi zajedno otpjevali „Mi smo djeca neba“ i „Hajde, Jano“.

Sa Kosova i Metohije u naš grad sa posebnim osjećanjem ponovo je došla Pavlina Radovanović, jedanaestogodišnja djevojčica raskošnog glasa kojoj je, kako sama kaže – Republika Srpska drugi dom – te je po završetku nastupa svim prisutnim prenijela pozdrave sa Kosova i Metohije.

Oduševljenje svih prisutnih izazvala je i Danica Crnogorčević, koja je publici dobro poznata sa svojim duhovnim i etno pjesma, a pred ulazak u Novu godinu po julijanskom kalnedaru, svi učesnici manifestacije zajedno su izašli na scenu i otpjevali pjesmu „Veseli se srpski rode“.

Nakon programa ispred Hrama Hrista Spasitelj, tačno u ponoć počeo je i moleban povodom Pravoslavne nove godine, odnosno Nove godine po Julijanskom kalendaru.

(BN Foto: Gradska uprava)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare