Pješačka zona kod Palate skuplja za 190 hiljada KM - BIGportal.ba
Banja Luka

Pješačka zona kod Palate skuplja za 190 hiljada KM

U pitanju je projekat čija je početna vrijednost iznosila 1,2 miliona KM i ovim dodatnim sredstvima ukupna investicija bi trebala iznositi 1,3 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je objasnio da su na ovom dijelu pešačke zone bile neophodne promjene.

– U predmjeru je bila planirana asfaltna podloga ispod granita, kao što je postavljeno u parkiću, ona je jeftinija i mogla je pozlužiti za taj prvi deo. Međutim tu vrstu podloge nismo mogli upotrijebiti u produžetku gdje se nalazi Palata Republike, jer će u tom novom dijelu s vremena na vrijeme prolaziti vozila. Ta podloga nije dovoljno jaka i ona ne bi izdržala opterećenje kolskog saobraćaja – kazao je Sandić.

Naveo je da će umjesto asfaltne podloge biti postavljen armirani beton kao podloga ispod granita te da su zbog toga potrebna dodatna sredstva.

-S obzirom da će na tom novom dijelu prolaziti vozila prema Palati Republike i da ne bi nakon nekog vremena upali u probleme koje su imali gradovi u okruženju gdje su upravo zbog neadekvatne prodloge propadale te pješačke staze mi smo se odlučili na ovu izmjenu – naveo je Sandić.

Dodao je da će u dogovoru sa Palatom predsjednika biti postavljeni i hidraulični stubovi.

Prema posljednjim informacijam iz ovog odjeljenja, pješačka površina u uz zgradu Banskog dvora uskoro će biti popločana a prije toga su postavljene podzemne instalacije.

Planirano da u okviru uređenja pješačke zone, ovih dana budu posađena i nova stabla uz Banski dvor, s tim da je jedna od novina da će u tom, malom drvoredu, biti i dvije sekvoje, koje do sada nisu sađane u gradskoj jezgri.

Kao i u već obnovljenom parkiću i u nastavku pješačke zone izgrađene su betonske klupe, a uz njih, biće instalirani i držači za bicikle.

Po završetku ove faze radova, građevinci će ući u radove na drugoj strani pješačke zone, uz Palatu predsjednika, pa sve do zdanja Akademije nauka i umjetnosti RS. Obnova pješačke zone počela je u septembru, a prema ugovoru, izvođač radova ima rok od 150 radnih dana da završi ovaj posao.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Planovi za jesen: Banjaluka dobija 36 modernih nadstrešnica

M.

Ambrozija intenzivno cvjeta i zadaje muke Banjalučanima

M.

Zadovoljni odzivom Banjalučana: Prvu dozu vakcine protiv korone primilo 45.000 građana

M.

Ostavite komentar