6. Septembra 2022.

Pješacima iz Ade “glava u torbi” zbog lošeg puta i vozača

Big Portal

Naši sagovornici iz ovog dijela Banjaluke, gdje je gradnja u nevjerovatnoj ekspanziji, kažu da su ulice u Adi veoma opasne za pješake i da niko ništa ne poduzima da to rješi. Prema njihovim riječima, u ovom naselju u protekle tri godine izgrađeno je ili samo što nije, skoro deset zgrada, ali da se ništa nije uradilo kada je u pitanju bezbjednost pješaka, ali i uopšte u saobraćaju.

– Ako krenete pješke iz naselja City block doslovno nigdje ne možete naći trotoar ili pješački prelaz, sve dok ne pređete most kod Novog Borika. Na tom putu ima svega pedesetak metara trotoara, ali tu su uvijek parkirana vozila onih koji, pretpostavljam, rade na bazenu ili od posjetilaca Gradskog olimpijskog bazena – kaže Matej S. iz ovog naselja. Ističe da su se više puta žalili i Gradskom olimpijskom bazenu i zvali pauk službu, ali da taj problem niko ne rješava.

– U ovom novom naselju i zgradama živi dosta mladih bračnih parova sa malom djecom, pa kada sa kolicima krenu prema gradu, rizikuju život. Sa dječjim kolicima doslovno moramo ići po prometnoj Ulici Veljka Mlađenovića koja je i uska i nepregledna i stalno smo u strahu da će nas udariti auto. Osim toga, kada dođemo do nadvožnjaka kod bazena tu nastaje još veći problem. Bukvalno moramo zaustaviti saobraćaj, da bi bezbjedno prošli tih par metara – pojašnjava naš sagovornik iz Ade.

Stanarima novih zgrada smeta i što nemaju kontejnera, ni rasvjete u Ulici Ada. Informacije koje su do njih ranije došle iz Gradske uprave je da se trotoaru mogu nadati tek kada budu završene sve planirane zgrade. Da li je to istina, te kada će Ulici Ada i dijelu ulice Veljka Mlađenovića biti izgrađeni trotoari, odgovor iz Grada nismo dobili. Nema odgovora ni na pitanje da li će u Ulici Ada konačno biti postavljena ulična rasvjeta.

– Iskreno se nadamo da će nam nekada i rasvjetu staviti, jer je premračno dok se ide prema glavnom putu. Zamislite kako izgleda hodati po mraku, putem koji je uzak i gdje doslovno možete da dodirnete retrovizor automobila, koliko blizu prođe pored vas – žali se Tatjana K. iz ovog novog naselja u Banjaluci.

Kako nam pojašnjava, najteže je roditeljima koji djecu guraju u kolicima i oni doslovno ni sa jedne strane ne mogu da hodaju bezbjedno.

U ovom dijelu grada je veliko gradilište. Nekoliko zgrada se gradi, neke tek počinju, a još jedna je prije neki dan useljena.

– Preusko je, puno prometno, a mi nemamo gdje, plus što je rupa na rupi. Svi mi koji idemo pješke smo u opasnosti, jer se ovom ulicom, koliko god da je loša i opasna, vozi brzo, a vozačima ne pada na pamet da se sklone ili uspori. A stariji koji se slabije kreću ili žene koje imaju bebe u kolicima nemaju kud – kaže naša sagovornica. Tu postoje i ležeći policajci koji su toliko uništeni i propali, da vozači ne moraju da koče ni malo, već samo prelaze preko.

Problem je posebno izražen kada počnu kiše. Osim što nemaju trotoara, pa hodaju po putu, pješaci iz ovog naselja moraju da izbjegavaju i velike lokve. Tada bukvalno hodaju po saobraćajnici.

– Kada se mimoilaze dva vozila, moram skroz da se pomjerim, jer nema mjesta. A mnogim vozačima ne pada na pamet da nas puste, da bar normalno zaobiđemo lokve koje su na svakih par metara – priča jedna od stanarki iz Ade.

TROTOAR KAO PARKING
O problemima stanara kojima imaju problema sa parkiranjem vozila na trotoarima kod Gradskog olimpijskog bazena “EuroBlic” je već pisao. Naš sagovornik nam je tada ispričao kako svaki dan strahuje za život svog djeteta, jer se sa kolicima mora kretati ulicom.
– Kada izađemo u šetnju, moram ići nekoliko metara ispred supruge i djeteta, kako bih upozorio vozila da se iza mene nalazi beba u kolicima. Znam da se u blizini nalazi veliki broj ustanova i institucija, ali trotoari su zarobljeni od sedam do 22 časa – ispričao nam je on. Prema njegovim riječima, u blizini se nalazi na desetine parking mjesta, ali vozači i pored toga stalno ostavljaju automobile na trotoaru.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare