6. Oktobra 2019.

Pješaci nisu sigurni – savremeni bezbjednosni sistemi nepouzdani, noću beskorisn

Big Portal

Sudeći po testovima koje je provela Američka asocijacija automobila (AAA), sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog.

Testovi su sprovedeni na četiri limuzine popularne na američkom tržištu – Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 i Toyota Camry.

AAA je bezbednosne sisteme testirao u stvarne situacije koje se događaju u svakodnevnom saobraćaju, poput vozila koje je skrenulo udesno pod pravim uglom, što je uobičajena situacija na gradskim raskrsnicama, na put odrasle osobe pešaka.

Testiranjem je utvrđeno da u ovom simuliranom scenariju sistemi uopšte nisu reagovali, sudarajući se s “crash-test” lutkom, koja je imala ulogu pešaka, svaki put.

Sistem je bio delotvoran tek u 40 odsto slučajeva pri brzini 32 km/h, dok već na 48 km/h nije funkcionisao. Automobili su u drugom scenariju pregazili “pešaka” u 89 % slučajeva, a u krivini u svih 100%.

U uslovima smanjene vidljivosti sistem je potpuno beskoristan. To je zabrinjavajući rezultat s obzirom da se 75% udesa sa smrtnim posledicama po pešake događa upravo kada padne mrak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare