Potrebno je:
450 ml mleka
20 g kvasca
oko 800 g brašna
50 ml ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
1/2 kašičica soli
maslac ili margarin omekšan
1 žumance za premazivanje, susam
Priprema:
U mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. Ostaviti da odmara 30 minuta. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 g i oblikovati rukom, pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.
Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletremo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Svaku premazati maslacom ili margarinom. Staviti jednu preko druge, pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju i uviti u rolnice sa jedne i druge strane, jedna drugoj u susret. Preseći na pola.
Dobićete dve tanje rolnice koje treba preseći na pola i upletemo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvije loptice, ali tako što razvijeno testo sečemo unakrst, a svaki trougao po malo po sredini, a uglove provučemo kroz otvore i trouglove ređamo između lopti u plehu.
Vrhovi idu spolja, a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružicu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama.
Uključiti rernu na 200 C, pa smanjiti na 180 stepeni. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka..
12. Oktobra 2021.
Pjenasta lisnata pogača
Podijeli vijest na:
Pretplata
0 Komentara
Povezane vijesti
-
Svijet
“Ako nam se zamjerite, imamo odgovor koji će vas boleti”
-
Region
Snijeg u Hrvatskoj: Oluja napravila haos, auto-put Zagreb-Rijeka noćas bio pod snijegom, HAK upozorio vozače
-
Republika Srpska / BiH
Državi za PDV duguju više od 430 miliona KM
-
Svijet
Dva vojna helikoptera se sudarila u vazduhu: Poginulo deset osoba
-
Region
Pomen kod spomenika “Zašto”: Sjećanje na 16 radnika RTS-a ubijenih u NATO bombardovanju 1999. godine