Pjenasta lisnata pogača - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pjenasta lisnata pogača

Tako mekana, korica joj krcka…

Potrebno je:

450 ml mleka
20 g kvasca
oko 800 g brašna
50 ml ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
1/2 kašičica soli
maslac ili margarin omekšan
1 žumance za premazivanje, susam

Priprema:

U mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. Ostaviti da odmara 30 minuta. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 g i oblikovati rukom, pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.

Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletremo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Svaku premazati maslacom ili margarinom. Staviti jednu preko druge, pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju i uviti u rolnice sa jedne i druge strane, jedna drugoj u susret. Preseći na pola.

Dobićete dve tanje rolnice koje treba preseći na pola i upletemo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvije loptice, ali tako što razvijeno testo sečemo unakrst, a svaki trougao po malo po sredini, a uglove provučemo kroz otvore i trouglove ređamo između lopti u plehu.

Vrhovi idu spolja, a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružicu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama.

Uključiti rernu na 200 C, pa smanjiti na 180 stepeni. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka..

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar