Pitanje bezbjednosti: Kineska vojska potpuno napušta američki softver - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Pitanje bezbjednosti: Kineska vojska potpuno napušta američki softver

Manje je poznato da kineska Narodnooslobodilačka armija koristi određeni broj računara baziranih na Microsoftovom operativnom sistemu Windows.

Tokom aktuelnog trgovinskog rata između Kine i SAD-a, u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu ponovno je aktuelizovalo pitanje bezbednosti takvih računara.

U kanadskom časopisu koji se bavi vojnom problematikom Kanwa Asian Defence pojavila se informacija da kineska vojska namerava da pokrene projekt migracije sa Windowsa na neki od operativnih sistema otvorenog koda, iako uz Windows već koristi nekoliko sličnih sistema koji su, takođe, zasnovani na otvorenom kodu.

U planu je izrada operativnog sistema koji će u potpunosti biti programiran u Kini, i u čiji će razvoj kineske vlasti imati potpuni uvid.

U svrhu izrade novog operativnog sistema, Narodnooslobodilačka armije Kine formirala je posebno odeljenje koji će biti odgovorno direktno Centralnom komitetu Komunističke partije Kine.

Ceo postupak migracije sa Windowsa pokrenut je zbog zabrinutosti da bi Sjedinjene Države mogle da iskoriste operativni sistem Windows za napade na infrastrukturu kineske vojske.

Izvor: B92, Bug

Danas objavljeno

Sumrak giganta: Još jedan veliki brend odustaje od telefona?

D

Tvorci God of War serijala spremaju novu video-igru

D

Android dobija veoma korisnu opciju

D

Ostavite komentar