"Pitajte Srbe da li im se život promenio otvaranjem poglavlja? Ne bih rekao" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Pitajte Srbe da li im se život promenio otvaranjem poglavlja? Ne bih rekao”

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora pre reforme pregovaračkog procesa.

Francuska bi mogla da zaustavi EU integraciju Srbije?

To se odnosiu na bilo koju zemlju kandidata, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

“Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo, pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao”, izjavio je Makron po završetku samita NATO u Londonu.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da “ponovo” prihvati “ulogu negativca”.

“Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja”, kaže Makron.

On je ocenio da Evropa nije spremna i da uslovi nisi ispunjeni za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima.

“Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao”, izjavio je Makron.

On se založio za redefinasnje procedure pregovaranja o članstvu u EU na način kako bi proces postao “više strateški”.

Makron je ponovio svoj zahtev za reformom koja bi proces pristupnja EU učinila reverzibilnim i omogućila diferencijaciju.

“Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopoliticki izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koje su rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke mozda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan-to znaći i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja”, objašnjava Makron.

Istovremneo, francuski predsednik je pozvao EU da misli i o sopstvenoj reformi.

“Protivim se svakom proširenju EU koje nije praćeno dubokom reformom funkcionisanja EU”, poručio je Makron.

On je ocenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako ne funkcioniše i da bi, pre ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

“Oni koji podrzavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati svog komesara”, zaključio je Makron.

B92

Danas objavljeno

Eksplozija bombe potresla Minhen, ima ranjenih

M.

Izetbegović: Nema pomaka u pregovorima o izmjeni Izbornog takona BiH

M.

EU usvojila peti paket sankcija protiv Belorusije

M.

Ostavite komentar