5. Novembra 2021.

Pita od jabuka koja vraća u djetinjstvo

Big Portal

Ispunite kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šoljicu čaja ili kafe.

Ova je pita toliko divna i svestrana da ju možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

400 g glatkog brašna2 kašičice praška za pecivoPrstohvat soli2 kašičice vanilin šećera100 g šećera1limun, korica2 jaja100 g punomasnog kiselog vrhnja200 g maslaca, ohlađenog100 g šećera1 kg jabuka2 kašičice vanilin šećera2 kašičica ruma1 kašičica cimetaŠećer u prahu, za posipati

Priprema:

1. Sjedinite brašno, prašak za pecivo, so, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i maslac pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u frižider na 45 minuta.

2. Ogulite jabuke, naribajte ih, zatim ih stavite na vruću tavu te ih propržite. Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. U tavu dodajte i šećer, vanilin šećer i dvije kašike ruma, te pržite par minuta. Dodajte i cimet te nastavite  pržiti 2 do 3 minute. Pazite da se šećer ne karamelizira, sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tekućina iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi.

3. Izvadite tijesto iz frižiderate ga podijelite na dva jednaka dijela. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte rernu na 180 stupnjeva.

4. Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Površinu tijesta izbodite viljuškom pa rasporedite jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite viljuškom.

5. Stavite u rernu i pecite 35 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

6. Pitu razrežite na kocke i pospite šećerom u prahu. Poslužite.Izvor: index.hr

Index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare