Pištolj kojim se ubio Van Gog uskoro na prodaju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pištolj kojim se ubio Van Gog uskoro na prodaju

Aukcijska kuća iz Pariza prodaje pištolj kojim je možda sebi oduzeo život poznati holandski slikar Vinsent Van Gog.

Kako navodi AP, ovaj revolver kalibra devet milimetara koji neki opisuju kao najpoznatije oružje na svijetu će 19. juna biti predmet aukcijske prodaje.

Oružje je pronađeno 1960-tih u poljima sela Over sur Uaz gdje se vjeruje da je slavni slikar izvršio samoubistvo.

Foto: AP Stephane Briolant

Kako se navodi, rasprostranjeno je mišljenje da se Van Gog upucao u grudi 1890. godine, mada pojedini autori umjetničkih knjiga smatraju da je slikar zapravo ubijen.

Revolver koji će biti predmet aukcije je bio izložen kao eksponat u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu.

Zanimljivo je i to da:

Nova istraživanja sugerišu da je Van Gog saznao da mu se brat Teo vjerio na dan kad je odsjekao svoje uho, 23. decembra 1888. godine, piše Telegraph.

Stručnjaci vjeruju da je ovo saznanje uplašilo Van Goga da će ostati sam, bez novca i da će pritom izgubiti finansijsku podršku brata koja mu je i omogućila da svoj život posveti umjetnosti.

Istoričar umjetnosti Martin Bejli kaže da su ove novosti vjerovatno pojačale Van Gogovu uznemirenost i izazvale destruktivni akt samopovređivanja.

„Samo nekoliko sati prije nego što će odsjeći sebi uho, Van Gog je dobio pismo iz Pariza u kome je pisalo da je njegov brat sreo Džoanu Bonger, mladu Holanđanku koja boravi u Parizu i da su odlučili da se vjenčaju“, kaže Bejli u svojoj novoj knjizi Studio of the South: Van Gogh in Provence

“Van Gog je bio oduševljen vjeridbom svog brata i praktično je nezamislivo da će odsjeći sebi uho samo nekoliko sati nakon što je primio vijesti uprkos svim poteškoćama s kojima se sretao, čak i pogoršanjem odnosa s Gogenom”, kaže Bejli.

Vjeridba možda nije bila ključni razlog, ali je pokrenula i pojačala njegovo inače destruktivno ponašanje.

Pisma između članova porodice Van Goga se čuvaju u arhivi u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu i pokazuju da je umjetnik primio Teovo pismo o finansijskoj pomoći 23. decembra.

Sadržaj pisama je sada izgubljen, ali budući da je stariji brat Džo Bonger tvrdio da je primio pismo istog dana sa vijestima o vjeridbi, postoji mogućnost da je i Van Gog zaista bio upućen u Teove planove o ženidbi.

 

National Geographic

Danas objavljeno

Bivša supruga Džefa Bezosa sada poklanja 2,7 milijardi dolara

Zeljka

Najzahvalniji materijali za visoke temperature

Zeljka

Betmenu “zabranili” oralni seks: “Heroji to ne rade”

Zeljka

Ostavite komentar