Pismo Bajdenu koje je potpislao preko 100 nobelovaca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pismo Bajdenu koje je potpislao preko 100 nobelovaca

Više od 60 bivših šefova država i preko 100 dobitnika Nobelove nagrade uputilo je pislo američkom predsedniku Džou Bajdenu.

U tom pismu od američkog predsednika se traži da podrži odricanje od pravila intelektualnog vlasništva za vakcine protiv kovid-19. Rojters prenosi da se u pismu Bajdenu koje je juče dostavljeno novinarima kaže da bi takvo odricanje podstaklo proizvodnju vakcina i ubrzalo odgovor na pandemiju u siromašnijim zemljama koje bi inače mogle čekati godinama.

U pismu se od američkog predsednika traži da podrži predlog Južne Afrike i Indije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da se privremeno odreknu pravila o intelektualnoj svojini koja se odnose na vakcine i tretmane protiv Kovid 19.

Agencija navodi da potpisnici ovog pisma iznose podatak da bi na osnovu trenutnog tempa proizvodnje vakcina, većina siromašnih država morala da sačeka najmanje 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv koronavirusa.

„Nove mutacije virusa i dalje će odnositi živote i uništavati našu međusobno povezanu globalnu ekonomiju dok svi, svuda ne dobiju pristup sigurnoj i efikasnoj vakcini“, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se među ostalim potpisnicima nalaze Fransoa Holand, Meri Robinson, Fernando Enrike Kardozo, Huan Manuel Santos, Elen Džonson-Serlif, bivši predsednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije, kao i bivša novozelandska premijerka Helen Klark.

Pismo je koordinirala Alijansa za narodne vakcine, koju čini više humanitarnih i drugih međunarodnih organizacija.

Danas objavljeno

Rakić: Srpska lista će učestvovati na izborima na KiM, kraj godine zadnji rok za formiranje ZSO

M.

Srbija: Više od 6.000 novooboljelih, preminulo 56 osoba

M.

Uhapšeno devet hrvatskih i troje državljana BiH

M.

Ostavite komentar