5. Jula 2022.

Piskavica – moćna biljka Mediterana

Big Portal

Možete jesti njene sjemenke, unijeti je kroz čaj, začine i dodatke prehrani. Zašto bi trebalo da je jedete? Ima brojne zdravstvene prednosti, a jedna od najvažnijih je da može kontrolisati dijabetes tipa 2 i holesterol u krvi.

Biljka je slična djetelini koja se često koristi u tradicionalnoj kuhinji, a raste na Mediteranu i u zapadnoj Aziji. Čak je i prorok Muhamed za nju rekao “Da znate vrijednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu”, piše živim.hr.

Koje su dobrobiti piskavice?

Iako su istraživanja o piskavici ograničena, nekoliko studija je pokazalo da ova biljka pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Metaanaliza 12 studija objavljenih u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazala je da piskavica značajno smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom ili preddijabetesom, i to kad se nivo mjeri natašte.

Ako nivo šećera natašte dugo ostane visoka, povećava se rizik od drugih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2. Kao što su:

– Srčane bolesti;

– Bolesti bubrega;

– Dijabetička neuropatija (oštećenje živaca);

– Karijes i bolesti desni;

– Gubitak sluha i vida;

Jedina nuspojava konzumacije ove biljke koju su istraživači primijetili su probavni problemi.

Može regulisati holesterol

Piskavica može smanjiti nivo holesterola, što znači da može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Metaanaliza iz 2020. objavljenja u časopisu Phytotherapy Research ističe da suplementi piskavice:

– Značajno smanjuju nivo ukupnog holesterola;

– Smanjuju razinu LDL (lošeg) kolesterola;

– Povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola;

Biljka je bila posebno učinkovita kod dijabetičara, a oni imaju dvostruko veću vjerovatnost da će razviti bolesti srca.

Istraživači vjeruju da piskavica može biti korisna u kontroli faktora rizika bolesti srca (kao što je visoki holesterol) u kombinaciji s lijekovima i promjenom načina života. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se razumjelo koliko je ona zapravo učinkovita.

Može ublažiti menstrualne grčeve

Piskavica se često spominje kao lijek za menstrualne grčeve, a i neka istraživanja to potvrđuju. Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Journal of Reproduction & Fertility, u kojoj je učestvovala 101 žena, otkrila je da piskavica ublažava grčeve. Naime, one učesnica koje su uzimale 900 mg praha sjemenki piskavice prva tri dana menstruacije su prijavile značajno smanjenje grčeva od onih iz kontrole grupe.

Isto tako, dodaci prehrani koji sadrže piskavicu mogu smanjiti i druge simptome menstruacije, kao što su:

– Umor;

– Glavobolja;

– Mučnina;

– Povraćanje;

– Nesvjestica;

Može povećati nivo testosterona kod muškaraca

Studija na 30 muškaraca koji su četiri puta sedmično išli na trening snage ispitivala je učinak dnevnog uzimanja 500 miligrama ekstrakta piskavice. U poređenju s onima koji su uzimali placebo, ispitanicima se značajno povećao nivo testosterona, kao i nivo snage, a pojačao se gubitak masnog tkiva. Istraživanje na 60 zdravih muškaraca koji su tokom šest nedjelja uzimali svaki dan po 600 mg suplementa s ekstraktom piskavice i mineralima pokazalo je da im se poboljšao libido, seksualna izvedba i snaga.

Veća studija, na 120 zdravih muškaraca koji su uzimali jednaku količinu suplementa tri mjeseca, pokazala je poboljšanja u postizanju i održavanju erekcije, ali i češće spolne odnose te više nivoa testosterona.

Rizici

Iako je konzumacija ove biljke sigurna u malim količinama, ali potrebno je ispitati njenu sigurnosti u većim. Isto tako, ne bi trebalo da je konzumiraju trudnice ni djeca. Takođe, može uzrokovati potencijalne nuspojave, kao što su:

– Proljev;

– Nadutost;

– Mučnina;

– Plinovi;

Pad šećera u krvi kada se uzima u velikim količinama

Ako ste zainteresovani za isprobavanje piskavice u terapijske svrhe poput onih gorenavedenih, razgovarajte s ljekarom. Ne postoji standardizovana preporuka za dozu piskavice, tako da vam stručnjaci mogu pomoći da odredite količinu te koliko dugo trebate uzimati dodatke piskavici.

Kako konzumirati piskavicu?

– Ako koristite sjemenke piskavice, natopite ih preko noći da omekšaju.

– Koristite je u jelima koja se duže kuvaju kako bi se okus u “primio”.

– Dodajte smrznute ili osušene listove piskavice u umake, curry i jela od povrća.

– Sjemenke piskavice možete natopiti u kipućoj vodi te tako pripremiti čaj od ove biljke.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare