Piroman ima nebeske svirače: Ovo je najmuzikalnije groblje u Srbiji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Piroman ima nebeske svirače: Ovo je najmuzikalnije groblje u Srbiji

Najmuzikalnije groblje u Srbiji definitivno se nalazi u selu Piroman kod Obrenovca jer tu počivaju brojni muzičari po kojima je ovo mesto nadaleko poznato, a mermerne ploče i ucrtan poneki instrumet svedoče o nesvakidašnjem nebeskom orkestru.

“Violinisti, harmonikaši, gitaristi… svi oni koji su potekli iz Piromana ovde su sahranjeni. Bili su to veliki muzičari koji su ceo svoj životni vek uveseljavali narod i budili najlepše emocije. Ako sviraju na negde na nebu zajedno, onda je to prelepa muzika”, kaže Momčilo Ristivojević, meštanin ovog sela.

Iz Piromana je poteklo nekoliko najvećih srpskih violinista, neki su već na onom svetu, ali su iza sebe ostavili potomke.

“U ovom našem kraju dete kako se rodi, u kolevku mu se stavi violina. Sa njom odrasta i uči prve taktove od malena. Zato nije ni čudo što i danas imamo toliko dobrih violinista i za naše selo će se tek čuti”, kaže Momčilo.

Koliko je ovo kvalitetno poreklo bitno, govori i činjenica da se svim dobrim violinistima uz ime i prezime dodaje i nadimak – Piromanac. Jedan od najvećih svakako je i Boban Vasić koji je muzička legenda ovog kraja, a sada njegovu čast i ugled brani unuk istog imena.

“Za mene je deda bio veliki gospodin, takvog ga pamtim. A onda i veliki muzičar od kog se nisam odvajao i na njegovom krilu učio sam prve taktove na violini”, kaže trinaestogodišnji Boban koji uspešno ide dedinim stopama.

Na Saboru violinista Srbije u Pranjanima prošle godine osvojio je Zlatnu violinu, prvu nagradu i oduševio stručnjake iz muzičkog sveta.

Danas objavljeno

Tužna realnost: Madonna na posljednjim fotografijama izgleda neprepoznatljivo, ruke skriva iz jednog razloga

Vanja A

Razvodi se Robin Rajt

Vanja A

Picerija razbjesnila goste jer dodatno naplaćuje sječenje pice

V.R.

Ostavite komentar