Pirelli predstavio gumu sa senzorima koja se povezuje s internetom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pirelli predstavio gumu sa senzorima koja se povezuje s internetom

Mogućnost povezivanja s internetom se brzo širi autoindustrijom, a sada je kompanija Pirelli proizvela gumu s istim mogućnostima koja “šalje” vrijedne podatke.

Nova Pirellijeva guma sadrži mali disk veličine kovanice u kojem su smješteni senzor, procesor i komunikacijska elektronika. Disk prati prikuplja ključne podatke i šalje ih ka ECU jedinici u automobilu, ali i drugim automobilima u blizini.

Ukoliko pređete preko lokve, nova tehnologija može pomoći da izbjegnete nesreću, ali i upozoriti druge vozače iza vas na opasnost. U slučaju da senzori u gumi detektuju loše uslove za vožnju, poslaće podatke ECU jedinici koja će potom prilagoditi mapiranje motora, kontrolu trakcije pa čak i podesiti vješanje. Guma će moći pratiti i druge informacije kao što su dubina gaznog sloja, pritisak u gumama, temperaturu guma i slično.

Iako je nova guma prvenstveno namijenjena drumskoj upotrebi, Pirelli je senzor ugradio i u set P-Zero Trofeo guma visokih performansi. Set je stavljen na Audi A8 na zatvorenoj testnoj stazi, a gume su uspješno detektovale lokvu i podatke poslale Audiju Q8 koji je bio iza. Q8 je primio podatke putem 5G mreže prije nego je došao do lokve.

Ova tehnologija nije u potpunosti implementirana na drumu, ali se nešto slično već koristi u kamionskoj industriji te štedi mnogo vremena mehaničarima koji ne moraju provjeravati pritisak u gumama jer zahvaljujući tehnologiji znaju koju gumu trebaju napumpati, a koju preskočiti.

Očekuju se dugoročna testiranja, ali se već sada čini da je “cyber guma” veliki korak u povećanju bezbjednosti na drumu.

Izvor: Klix/BIGPortal

Danas objavljeno

Novi Polo na drumovima do kraja godine

D

Italijani ponovo redizajnirali legendarni Lend Rover Defender

D

Ferari od 307.000 evra najskuplji auto uvezen 2020. u BiH

D

Ostavite komentar