19. Juna 2019.

Piralen ugrozio i podzemne vode?

Big Portal

Istraga oko afere „Piralen“ se proširuje i na analize voda na području poslovne zone „Incel“ kako bi se utvrdilo da li su i u kojoj mjeri zagađene opasnim i kancerogenim uljem, potvrdio je za Srpskainfo načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka Janko Kecman.

On je za portal Srpskainfo pojasnio da će uzorak podzemnih voda biti izuzet na četiri mjesta, kao i da su na tri mjesta uzorkovane ispusne vode. Osim toga, provjerava se i kvalitet vazduha u krugu ovog nekadašnjeg giganta.

U analizu šta se desilo u „Incelu“ i da li je ugroženo zdravlje ljudi uključio se i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Uzorci voda poslani su na vještačenje i očekujemo da bi u narednom periodu mogli dobiti i ove rezultate – pojasnio je Kecman.

Prema njegovim riječima, do sada je uzeto više od 50 uzoraka iz Poslovne zone „Incel“. Kada dobiju sve rezultate napraviće eleborat kako da najbolje i najefikasnije riješe ovaj slučaj.

– Srbija je nakon NATO bombardovanja imala dosta problema sa piralenom, pa smo zbog toga zatražili i pomoć od doktora Slobodana Tošovića, savjetnika ministra zaštite životne sredine Republike Srbije. Riječ je o velikom stručnjaku koji nam je pomogao, dao nam je određene savjete i sugestije šta da preduzmemo da riješimo ovaj problem – kaže za Srpskainfo Kecman.

On je dodao da su takođe izuzeti uzorci ulja koje je neko ispustio u „Incelu“ u trenutku kada su inspektori krenuli u kontrolu preduzeća.

Kecman ističe da su ti uzorci poslani u Srbiju na vještačenje.

Stručnjaci za ekologiju sa kojim smo razgovarali pozdravili su ovaj potez sa uzorkovanjem podzemnih voda, jer je to jedno od ključnih pitanja u ovom slučaju.

– Upravo zagađenost podzemnih voda je ono što je najviše brinulo građane. U blizini „Incela“ živi dosta ljudi, a samo stotinak metara od njega se nalazi rijeka Vrbanja. Zato je ključno utvrditi da li su vode zagađene – rekao je jedan od stručnjaka.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić rekao je kako očekuju da bi u idućoj sedmici mogli imati sve rezultate vještačenja i da će onda o svemu obavijestiti javnost.

Naše pisanje ubrzo su potvrdili i rezultati vještačenja koji je obavio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Prema njihovim rezultatima, zemljište na pojedinim mjestima u „Incelu“ imalo je i do 3.000 puta više piralena u sebi nego što je dozvoljeno.

Na drugim mjestima prosječna zagađenost piralenom je bila do 1.000 puta više nego što je dozvoljeno.

Osim toga, utvrđeno da je zemljište izuzetno zagađeno teškim metalima kao što su olova, živa i bakar.

Nakon ovih saznanja, u istragu oko afere „Piralen“ uključila se i banjalučka policija i tužilaštvo.

Ulje piralen je zabranjeno za korištenje u svijetu, jer je utvrđeno da je kancerogeno i veoma opasno za zdravlje. Stručnjaci ističu da se njegova štetnost za ljudsko zdravlje može porediti s radioativnim materijalima.

Samo jedna litra ovog ulja može uništiti čitav biljni i životinjski svijet u rijeci.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare