"Pink Panter" osuđen u BiH na osam godina zatvora - BIGportal.ba
Hronika Vijesti

“Pink Panter” osuđen u BiH na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je na osam godina zatvora Milosava Veskovića (41) zbog organizovanog kriminala i razbojništva.

Sud BiH je saopštio da je Vesković osuđen zbog pljačke vozila Pavlović banke iz Bijeljine 2005. godine kada je ukradeno 1.789.540 KM i pokušaja još jedne slične krađe iste godine.

Vesković je ranije sporazumno priznao krivicu za krivična djela organizovani kriminal i razbojništvo, počinjena 2005. godine, a u izrečenu kaznu zatvora uračunava se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, počev od 18. maja prošle godine, saopšteno je iz Suda BiH.

On je obavezan da sa osuđenima Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem plati oštećenoj Pavlović banci iznos od 1.789.540 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 2. juna 2016. godine.

Mediji su ranije pisali da je Vesković član zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”. Za Veskovićem, koji uz državljanstvo Srbije ima i crnogorsko, u BiH se godinama tragalo u okviru istrage protiv veće kriminalne grupe, poznate pod nazivom “Lutka”.

Vesković je kriv što je postao pripadnik međusobno povezanih i organizovanih grupa ljudi koje su pripremale i vršile djela koja u međusobnoj povezanosti radnji i posljedica imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, Krivičnim zakonom Federacije BiH i Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Pripadnici grupe su ovim radnjama ostvarili zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupa međusobno povezane, podijeljene i razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe i koje po strukturi pripadnika grupa, te strukturi i posljedicama krivičnih djela koja vrše, nadilaze granice entiteta i međunarodne granice BiH.

U avgustu 2005. godine R.S. je, s ciljem izvršenja krivičnog djela razbojništvo na štetu Pavlović banke, organizovalo kriminalnu grupu kojoj je pristupio i Vesković.

Pripadnici grupe su pripremili potrebnu opremu i vatreno oružje, te prikupili saznanja o načinu i vremenu transporta novca na putnoj komunikaciji Han Pijesak-Sokolac.

Oni su 30. avgusta 2005. godine pripremili zasjedu, te nakon zaustavljanja audija, kojim su upravljala dva radnika Pavlović banke iz Bijeljine, pod prijetnjom vatrenim oružjem savladali i vezali radnike, nakon čega su ih zajedno sa vozilom prevezli na ranije dogovoreno mjesto u šumi, gdje su ukrali 1.789.540 KM.

E.D. je u novembru 2005. godine, s ciljem izvršenja krivičnog djela razbojništva na štetu Nove banke Bijeljina, poslovnica u Istočnom Sarajevu, organizovalo grupu kojoj je pristupio i Milosav Vesković.

Nakon što je E.D. od njemu poznatog lica 9. novembra 2005. godine dobilo dojavu da transport novca iz Sarajeva kreće u Novu banku Istočno Sarajevo, krenuli su u namjeri da presretnu vozilo i ukradu 2.215.500 KM.

Kada je blindirano kombi vozilo, vlasništvo “Security-Centurion”, stalo ispred banke i otvorilo zadnja vrata, došlo je do pokušaja krađe novca i upotrebe vatrenog oružja sa pripadnicima obezbjeđenja koji su pokušali da se odbrane od napada, nakon čega su pripadnici grupe pobjegli sa lica mjesta.

NN

Danas objavljeno

Pronađeno smrskano tijelo kod Zlatibora

M.

Ispred jelke s puškama: Kongresmen od Deda Mraza traži municiju

M.

Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V

M.

Ostavite komentar