Pinjata, šareno iznenađenje za mališane - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pinjata, šareno iznenađenje za mališane

Pinjata je igračka koja se najčešće izrađuje od balona i papira, a koristi se na različitim proslavama, najčešće dječjim rođendanima. Puni se slatkišima, sitnim igračkicama i konfetima, a koristi se kao društvena igra u kojoj učestvuju sve zvanice na dječjem rođendanu.

Pinjata se priveže na jedan kraj konopca i okači na plafon ili, ako je zabava napolju, na drvo, dok drugi kraj konopca treba biti slobodan kako bi se visina pinjate mogla regulisati zavisno od visine igrača.

Igra je zamišljena tako da djeca stanu u red ili u široki krug oko pinjate, a slavljenik započinje igru. Mališanima se može vezati povez oko očiju, dati im štap i zavrtjeti ih ukrug da im se oteža pronalaženje pinjate, ali igra se može igrati i bez povezanih očiju. Cilj igre je udarcem štapa razbiti pinjatu. Svaki igrač ima dva do tri pokušaja, a igrači se izmjenjuju dok  pinjatu napokon ne uspiju razbiti. Iz pinjate tada ispada sadržaj, a gosti sa slavljenikom sakupljaju prosute slatkiše i igračke.

Smisao igre je, naravno, zabava, ali i to da svako dijete ode kući sretno s poklonima koji će ih podsjećati na rođendansku zabavu na kojoj su bili. Neke pinjate ne moraju se razbijati, nego se otvaraju povlačenjem trakica koje vise iz njih, ali konačni rezultat uvijek je isti – mnoštvo sitnih poklona u vidu slatkiša i igračaka.

ISTORIJAT

Pinjata potiče iz Kine, odakle ju je donio venecijanski istraživač i trgovac Marko Polo u četrnaestom vijeku. Ali, Evropljani su ubrzo ovaj predmet zaboravili, te se tradicija preselila preko okeana. Naime, španski konkistadori su pinjate ponijeli sa sobom u Meksiko. Da one ipak ne budu u potpunosti zaboravljene, doprinijelo je i to što su srednjoamerički narodi poput Asteka takođe upražnjavali ovakvu tradiciju. Zapravo, oni su sredinom decembra razbijali lonce povodom slavljenja rođendana boga Vicilopočtlija. Prema istorijskim zapisima, meksička tradicija pinjate započeta je u sjevernom gradu Akolmanu, blizu Meksiko Sitija. Danas je neraskidivi dio meksičke kulture.

ZANIMLJIVOSTI

Akolman, grad utemeljivač meksičke tradicije pinjata, od 1985. organizuje godišnji Svjetski sajam pinjata sredinom decembra. Sajam je otvorenog tipa i uključuje održavanje kulturnih događaja, besplatnih radionica u kojima se posjetioci podučavaju kartoneriji, pinjata nadmetanja, a završava se zajedničkom proslavom Les Posadasa.

Kako napraviti pinjatu?

POTREBNO:

balon

novinski papir

brašno

kist

samoljepljiva traka

konopac

makaze

salvete u boji

kolaž papir

karton

konfete

slatkiši, igračke

IZRADA:

Za početak napravite ljepilo od brašna i vode. (U lonac naspite litar vode i stavite da prokuva. U plastičnu posudu stavite četvrtinu šoljice brašna i u nju naspite šolju hladne vode. Miješajte dok ne nestanu sve grudice. Dobijenu smjesu ulijte u vruću vodu, promiješajte i pustite da se ohladi.)

Na naduvani balon počnite lijepiti komadiće novinskog papira tako da papir prvo umočite u ljepilo i zatim zalijepite na balon. Potrebno je prekriti cijelu površinu i to u barem šest slojeva i to na način da pustite da se svaki sloj osuši.

Kada se jedan sloj osuši, stavite još jedan i tako sve dok pinjata ne bude tvrda. U međuvremenu, dok slažete slojeve, izrežite i vrh balona te ga prekrijte kao i preostali dio, a kada se postigne već prilična čvrstoća, napravite i ručku od trakice kako biste pinjatu mogli okačiti. Ručke zalijepite samoljepljivom trakom, a potom i preko njih dodajte sloj novina.

Nakon što ste još stavili sloj ili dva novina, pinjata bi trebalo da ima čvrstoću pa je možete završavati. Uzmite skalpel i izrežite otvor, tom će prilikom puknuti i balon pa ga izvadite. Kroz otvor ubacite razne slatkiše, ali i manje igračke, a potom ga zatvorite samoljepljivom trakom.

Pinjata je spremna za ukrašavanje. Tu vam trebaju papiri u boji, ponajbolje kolaž papir, salvete u bojama… Možete iskoristiti i plastične čaše ili pak rođendanske kapice, u zavisnosti koji oblik pravite.

Ukrašavanje može potrajati toliko dugo u zavisnosti od toga kakav sebi zadatak zadate. Ukoliko želite jednostavnu pinjatu, omotajte je u, na primjer, žute salvete i nacrtajte oči, ako pak želite nešto posebniju pinjatu, potrudite se i osmislite maštovitiji oblik.

Nakon što je pinjata završena, preostaje vam još da joj nađete mjesto gdje će se odigrati igra za vrijeme rođendanskog slavlja.

Nezavisne

Danas objavljeno

Poslije crvenog tepiha, pravac plaža: Manekenka haljinu zamijenila minijaturnim bikinijem

Zeljka

Većina ih svakodnevno koristi, a ne zna koliko su štetne – ove tri stvari što pre izbacite iz kuće

Zeljka

Sudaranje pesnicama odlazi u zaborav: Rukovanje se vraća na velika vrata

Zeljka

Ostavite komentar