A TELETINOM
Potrebno je:
* pakovanje tortilja čipsa
* 200 g teletine
* 200 g sira po želji
* pola šoljice paradajza
* 2 ljute papričice
* 3 mlada luka
* 2 kašike kisele pavlake
* so, biber
* bosiljak
Teletinu iseckajte na male kocke i pržite na ulju, ali ne do kraja već ostavite poluzavršeno da se na kraju zapeče. U vatrostalnu posudu naslažite tortilja čips i pospite rendanim sirom, pa na to poređajte meso i dodajte začine. Sve zapecite na 200 stepeni 10 minuta. Za to vreme iseckajte povrće, zatim ga poređajte po vrhu, pa dodajte i kiselu pavlaku. Ostavite nekoliko minuta u isključenoj toploj rerni. Služite toplo.
RASKOŠNA IGRA BOJA
Potrebno je:
* 2 kese tortilja čipsa
* 400 g pelata od paradajza
* 400 g čeri paradajza
* ljuta čili papričica
* glavica crvenog luka
* šargarepa
* čen belog luka
* 200 g gaude
* po kašičica soli i bibera
* malo maslinovog ulja
* svež peršun
Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte pelat i kuvajte uz povremeno mešanje, dok se sastojci ne pretvore u ujednačenu masu. Čeri paradajz prepolivite, pa sve zajedno krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari. Ukus pojačajte sa solju, biberom i čili papričicom. Na kraju pospite svežim, iseckanim peršunom i rendanim sirom, pa sve prelijte preko čips tortilja u odgovarajućoj činiji.
NEOBIČNA MINI-PICA
Potrebno je:
* kriške kukuruzne veknice (umesto tortilja čipsa)
* 3 kašike maslinovog ulja
Za sos:
* mala konzerva iseckanog paradajza
* kašika maslinovog ulja
* čen belog luka
* kašičica meda
* kašičica majčine dušice
* so, biber
* 150-200 g mocarele ili gaude
* velika crvena paprika
* šaka listova svežeg bosiljka
Tanko isečene kriške hleba blago posolite i na njih nakapajte maslinovo ulje. Stavite ih da se peku u rerni na 180 stepeni, od sedam do 10 minuta. Potom ih izvadite, ali ne isključujte rernu. Dok se kriške peku, napravite brzi pica umak. Zagrejte maslinovo ulje, pa stavite ceo čen belog luka ili ga iseckajte. Kratko propržite, pa dodajte iseckani i oljušteni paradajz iz konzerve i ostavite da se sve zagreje, pa posolite, stavite med i majčinu dušicu. Čim počne da vri promešajte i sklonite sa šporeta. Ukoliko je unutra ceo čen belog luka – izvadite ga. Sosom premažite pečene kriške, a po želji pospite origanom. Preko stavite narendani sir, sitno iseckane ljute ili slatke sveže paprike. Pospite sa još malo parmezana, isključite rernu, pa ih stavite unutra na još nekoliko minuta, da se sir otopi. Pre serviranja možete da ih pospete svežim bosiljkom.
SA PILEĆIM PRSIMA
Potrebno je:
* pakovanje tortilja čipsa
* 250 g pilećih prsa
* 250 g milerama
* konzerva (200 g) crvenog pasulja
* konzerva (200 g) kukuruza
* 100 g kiselih krastavaca
* 100 g ementalera
* 2 limuna
* paprika
* so, šafran
Skuvajte piletinu i iseckajte na sitne kockice. Pospite sokom od limuna i ostavite da se ohladi. Iz konzervi iscedite sok i pomešajte sa sitno iseckanim krastavcima i paprikom. Sastavite sve sastojke, posolite i pospite s malo šafrana. Pakovanje tortilja čipsa stavite u odgovarajuću činiju, a smesu sipajte preko i služite.
ZAPEČENI
Potrebno je:
* pakovanje kukuruznog čipsa
* 2 paprike
* 200 g mlevenog mesa
* konzerva od 200 g kukuruza
* glavica crnog luka
* 100 g narendanog tvrdog sira
Na tiganju propržite luk iseckan na kolutove, papriku na rezance i mleveno meso začinjeno univerzalnim začinom. Radi boljeg ukusa stavite, ako imate, crvenu ljutu papričicu. Pred kraj prženja dodajte kukuruz. U odgovarajuću posudu stavite red čipsa, red fila, i sve tako naizmenično dok ima materijala. Na kraju pospite narendan sir i stavite u rernu da se peče od pet do 10 minuta na 200 stepeni.