Pijete probiotike često? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pijete probiotike često? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle

Nije važno da li se nalaze u jogurtu, tabletama ili kapsulama – probiotici ne čine mnogo toga dobrog za zdravlje crijeva, rezultati su najnovijih istraživanja.

“Za većinu bolesti koje smo proučavali, trenutno nemamo dovoljno dokaza da preporučimo upotrebu probiotika”, rekao dr Geoffrey Preidis, pedijatrijski gastroenterolog iz Teksaškog medicinskog centra i portparol Američke gastroenterološke asocijacije, koja je i vršila ovo istraživanje.

Probiotici su mali organizmi, a mogu biti i određene bakterije. Obično se nalaze u namirnicama kao što je jogurt ili dodatak ishrani, piše CNN. Kako smatra SZO, kada se daju u adekvatnoj dozi, mogu da budu korisni za ljudski organizam, na primer u borbi protiv Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

“Naravno, postoje slučajevi u kojima je upotreba probiotika preporučena. Međutim, važno je znati da pretpostavke javnosti o koristima probiotika nisu utemeljene”, izjavila je de Grejs Su, profesorka medicine i šef gastroenterologije na univerzitetu Mičigen.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Savjeti iz Hemofarma za Svjetski dan srca

Vanja A

Ako uočite jednu promjenu na šakama, može da bude znak ozbiljne bolesti – mnogi je i ne primijete

Zeljka

Da li ste ikada probali PRŽENU GIBANICU? Spremna je za tili čas

Zeljka

Ostavite komentar