PigeonBot: Robot od ptičijeg perja - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

PigeonBot: Robot od ptičijeg perja

Naučnici koji već neko vrijeme pokušavaju da proniknu u tehniku ptičijeg letenja kreirali su robota po imenu PigeonBot, koji je sastavljen od 40 pera i još nekoliko drugih komponenti.

Dok avioni manevrišu tako što menjaju položaj krilnih elemenata, ptice mogu da promene čitav oblik krila, a u zavisnosti od toga na koji način lete. Upravo se na taj način povećava efikasnost krila, pa su naučnici poželeli da ove elemente integrišu u leteće mašine. PigeonBot bi tako trebalo da posluži kao inspiracija onima koji konstruišu letelice, ali i onima koji proučavaju ptice, te bi, na primer, prirodnjački muzeji u budućnosti kao eksponate mogli da koriste leteće robote, zahvaljujući čemu ne bi bila povređena ni jedna ptica.

Eksperti su zamislili letelicu koja bi sadržala ptičje perje, gde bi pilot mogao da svakim perom upravlja posebno. Pravo ptičje krilo ipak funkcioniše prilično jednostavnije, na osnovu čega su eksperti kreirali dva načina za upravljanje: ugao pod kojim se nalazi čitavo krilo, te ugao zgloba koje se nalazi na sredini krila. PigeonBot je na kraju i poleteo, pa se i uspešno spustio, što je veliki korak u evoluciji letelica.

Izvor: Gizmodo/PCPress

Danas objavljeno

Pojavile su se informacije o prvim MSI Intel Z690 matičnim pločama

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S8 se pojavio na renderima

Vanja A

Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chrome-a

Zeljka

Ostavite komentar