Piće za koje mislimo da je zdravo, a goji kao krofne - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Piće za koje mislimo da je zdravo, a goji kao krofne

Piće za koje većina misli da je zdravo zapravo sadrži 36 grama šećera po čaši, što je otprilike isto kao tri veće krofne, piše Zadovoljna.rs.

Prirodan je i bogat vitaminom C i šta onda može da ne bude u redu sa sokom od pomorandže? Zapravo, ovaj sok koji često pijemo pun je šećera, što nikako nije dobro za one koji brinu o kilaži, pišu na sajtu eatthis.

Flašica đusa od oko 340 ml ima 33 grama šećera, što je otprilike ista količina kao u tri krofne. I zato ako se suzdržavate od preslatkih krofni sa šećernom glazurom, razmislite da li treba isto da uradite i sa đusom.

Pritom, šećer u ovom soku je uglavnom fruktoza, prost šećer kog ima u voću i koji se lako apsorbuje u telu, a povezuje se sa salom na stomaku.

Naime, studije povezuju veliku konzumaciju fruktoze sa opasnim salom oko stomaka, ali i sa insulinskom rezistencijom. Jedno skorije istraživanje upozorava i na opasnost od previše uošenja fruktoze jer može da vodi ka metaboličkom sindormu.

Voće svakako treba jesti

Ipak, to nikako ne znači da voće ne treba jesti jer ima fruktoze. Ono je bogato antioksidantima koji se bore protiv opasnih slobodnih radikala, ima dosta vlakana, vitamina i minerala. Dosta voća u ishrani, uprkos fruktozi, garantuje vitkiju liniju i manji rizik od gojaznosti.

Ključna razlika između voća i voćnih sokova

Stručnjaci veruju da su ključna veza između voća i mršavljenja – vlakna. Kad jedete celu svežu voćku, za razliku od soka od pomorandže, recimo, dobijate dosta vlakana. Ta vlakna će vas zasititi i u isto vreme usporiti varenje voćnog šećera u vašem telu, a to je ono što sprečava porast šećera u krvi.

S druge strane, šećeri iz soka nemaju vlakna, te se brzo metabolišu, ne zasite vas, a sve to vodi gojenju. Opširnije na Zadovoljna.rs.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Njemačka plastika stigla sve do Arktika

Vanja A

Djetlići napravili špajz u dimnjaku, uskladištili više od 300 kilograma žireva

Vanja A

Ruku pod ruku sa sinom: Ponosna mama uživa u komplimentima na račun svog izgleda

Vanja A

Ostavite komentar