3. Januara 2022.

Piće i vožnja ne idu zajedno: Alkohol glavni uzrok saobraćajnih nesreća u Srpskoj

Big Portal

Kažu, alkohol negativno utiče na psihofizičke sposobnosti, utiče na reakcije vozača koji su, kad popiju, skloniji brzoj vožnji.

“Ako kažem da je prošle godine 7,8 odsto poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima je vozač imao više od 1,5 promila alkohola u krvi, onda to dovoljno govori koliko alkohol negativno utiče na sposobnost upravljanja i koliko brzo dolazi do saobraćajnih nezgoda”, rekao je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, prenosi RTRS.

Zbog alkohola svakog vikenda iz saobraćaja bude isključeno oko 300 vozača samo u Banjaluci. Iz Policijske uprave kažu da su se, samo u novembru, desile 344 saobraćajne nesreće, što je za 7,8 više nego u istom mjesecu prošle godine. To je razlog više da se pojačane akcije kontrole saobraćaja organizuju češće. Međutim, na neke ni to ne utiče.

“I pored apela i činjenice da se naše akcije najavljuju pojedinci to ne shvataju ozbiljno tako da smo i proteklog vikenda imali 300 isključenih iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola”, rekao je Dragan Ćibić, zamjenik načelnika PU Banjaluka.

Da bi se pijani vozačima stalo u kraj akcije policije se nastavljaju, posebno tokom praznika. Tolerancije prema takvim vozačima kažu iz policije, neće biti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare