PIC: Ne prihvatamo prijetnje otcjepljenjem i destabilizaciju institucija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

PIC: Ne prihvatamo prijetnje otcjepljenjem i destabilizaciju institucija

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira očekuju od svih lidera da odbace retoriku destabilizacije i podjele, te da prestanu s bilo kakvim akcijama u tom pogledu, saopšteno je iz OHR-a nakon jučerašnje sjednice.

Sa zaključcima koji su izneseni, ponovo se nije složila Rusija, pa je i ovo saopštenje medijima poslato uz asteriks.

Te akcije uključuju, kako su upozorili ambasadori, prijetnje otcjepljenjem i dovođenje u pitanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaj da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotno je onome na šta su se svi politički lideri obavezali i gdje BiH treba ići”, saopšteno je.

Oni su naglasili da su funkcionalne institucije od kritičnog značaja za građane BiH, koje uključuju i Oružane snage BiH, te očekuju odgovornost svih političkih predstavnika da učestvuju kako bi služili građanima koji su ih birali.

“Bez zalaganja i saradnje, prijeko potrebne reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, a koje su od ključne važnosti za omogućavanje BiH da napreduje na svom putu ka EU, građani BiH nikada neće moći u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, naglasili su, te su naglasili da podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH ne diplomira agenda 5+2 za zatvaranje OHR-a.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Skupština Srbije: Prijedlog rezolucije o Srebrenici ne može na dnevni red

M.

Zatvara se fabrika u Laktašima, radnici ostaju bez posla

M.

Srbija: Preminulo još 57 osoba, novih 7.664 slučajeva zaraze

M.

Ostavite komentar