PIC bez Rusije osudio izjave o "mirnom razlazu" BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

PIC bez Rusije osudio izjave o “mirnom razlazu” BiH

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIК/ u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIК/ u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIК-a.

Upravni odobor PIК-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabilizuju BiH i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju da urade na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava, te sprovođenju izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana.

“Nesigurnost i nestabilnost i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima”, navodi se u zajedničkoj izjavi, koja je dostavljena medijima, a sa čijim sadržajem se nije saglasila Ruska Federacija.

Upravni odobor PIК-a ponovo potvrđuje nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i osnovnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene zemlja, koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

Teritorijalni integritet BiH zagarantovan je Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, navodi se u izjavi, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati.

Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti čiji je cilj disolucija ili secesija, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opšti okvirni sporazum za mir.

“Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilišuća i neprihvatljiva”, navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora PIК-a.

Stanovnici BiH žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se, umjesto toga, fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije kovid 19, jačanje vladavine prava i sprovođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule zemlju naprijed na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali.

Danas objavljeno

Patrijarh Porfirije služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica

M.

U Teksasu u kamionu pronađeno 46 mrtvih migranata

M.

Samit NATO u Madridu, na agendi novi strateški koncept

M.

Ostavite komentar