Piaggio izgubio spor sa kineskim proizvođačem oko dizajna - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Piaggio izgubio spor sa kineskim proizvođačem oko dizajna

Poznato je da mnogi kineski proizvođači motocikala bez ikakvog problema zloupotrebljavaju intelektalnu svojinu drugih kompanija.

Upravo se to dogodilo i dovelo do spora italijanske kompanije Piaggio i Zhejiang Zhongneng grupe.

Piaggio je optužio Zhejiang Zhongneng za kopiranje Vespe LX (na slici) i čitav slučaj dovela do Evropske kancelarije za intelektualnu svojinu (EUIPO).

Italijanski proizvođač je naveo da postoji od 1945, a da je kineska kompanija svoje skutere počela da proizvodi 2005, pa je zbog toga optužila druga stranu da kopira liniju LX.

Međutim, EUIPO to nije video tako, navodeći da se linije Vespe LX i Znen F9 modela razlikuju. Optužbe su odbačene, ali je kineski proizvođač sporni model uklonio iz prodaje

Eksperi smatraju da je Vespa imala uticaj na gotovo sve savremene skutere i da se linije kultnog italijanskog modela mogu primetiti u velikom broju dvotočkaša drugih proizvođača, ali bez ikakve namere da se ukrade nečija intelektualna svojina.

S durge strane, brojni brendovi iz najmnogoljudnije zemlje svetla drugačije tumače zakone o autorskim pravima i intelektualnoj svojini. Zhejiang Zhongneng, bar tako kaže EUIPO, nije među njima.

Izvor:Moto-berza.com

Danas objavljeno

Na prodaju jedan spektakularan Porsche, a takva je i njegova cijena

Vanja A

Ko je na kraju brži, elektromobili ili tradicionalno pogonjeni automobili?

Vanja A

Mazda2 jedan od najekonomičnijih SUS modela

Vanja A

Ostavite komentar